Bevinga de förföljda orden

14 november 2013 21:26

Över hela världen är hundratals människor fängslade för att de sätter bokstäver på pränt. De hyllas imorgon, under fängslade författares dag. Tema för i år är Ryssland. Landet som ofta blir uppmärksammat i media när Vladimir Putins regim hårt ansätter aktivister och politiska fritänkare. Enligt Civil right defenders befinner sig många oppositionella skribenter i mycket svåra situationer. De får ofta utså hot, våld och politiska repressalier.

Kampen för yttrandefrihet är angelägen och måste uppmärksammas. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) delar i dag ut Tucholsky-priset till en författare som gjort särskilda insatser för yttrandefriheten. Priset har delats ut sedan 1985 till bland andra Salman Rushdie, Bei Dao och Nuruddin Farrah. Enligt svenska Pen får författaren på detta vis möjlighet att under en period arbeta i lugn och ro i Sverige.

Det är inte bara den 15 november som arbete för yttrandefrihet bedrivs i Sverige. Året runt deltar sex svenska kommuner och regioner tillsammans i ett nätverk med 40 andra städer för att stödja förföljda författare, journalister och skribenter. De ger skribenter en fristad under två år för att kunna arbeta och skriva i trygghet. De har dessutom möjlighet att ta med sin familj.

En fristadsförfattare behöver precis som alla andra söka uppehållstillstånd och vid sidan av sina litterära åtaganden, ansöka om arbetstillstånd. Efter de två åren har författaren dessutom möjlighet ansöka om permanent uppehållstillstånd i Sverige för att fortsatt kunna verka här om de kan försörja sig på det.

Poeten och journalisten Naeimeh Doostdar Sanaye bor sedan 2012 i Malmö. Hon kommer ursprungligen från Iran och var redan i tonåren programledare för ett ungdomsprogram i iransk TV. 2010 blev Naeimeh Doostdar Sanaye erbjuden en tjänst som journalist i Prag. På väg dit arresterades hon och har efter det tvingats i exil. Hon bor nu i Malmö med sin man och dotter och är en av de svenska fristadsförfattarna.

På många håll i världen saknar människor möjlighet att framföra vad de egentligen tycker. De har inte rätt att vara kritiska mot regimen, att hävda sin rätt eller att ifrågasätta rådande normer.

Litteratur och det skrivna ordet känner inte av några landsgränser, politiska omvälvningar eller diktatoriska förhållningsregler. Eftersom förutsättningarna till yttrandefrihet världen runt ser så olika ut är det otroligt viktigt att vara internationellt enade.

Projekt som Tucholsky-priset och stöd till förföljda författare är ljus i mörkret i arbetet för en friare värld. På lång sikt hjälper de till att bygga fred och frihet för världens folk.

För varje bokstav som får skrivas fritt ökar möjligheten för miljoner ord.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!