LÄS MER: Aktivisterna gripna.

Läs mer: "Vi blir väl åtalade"

Brott mot skyddslagen. Så tituleras preliminärt det ofog aktivistgruppen med samma namn tillsammans med Kvinnor för Fred och Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen företog mot den pågående flygövningen Arctic Challenge Exercise.

Artikelbild

| Stopp. Flera aktivister greps under tisdagen i samband med flygövningen Arctic Challenge Exercise.

Tio personer greps av F21:s bevakningsgrupp. Det var enligt organisationernas beräkningar. Militärpolisen har hand om fallet. Senare släpptes samtliga.

När Ofog skrider till verket varskos omvärlden omgående. I samband med aktionen på tisdagen offentliggjordes bilder och filmer på nätet vilka utlovades vara äkta. Ett pressmeddelande gick ut.

Utöver personer som deltog i aktionen skötte andra, från en plats i Luleå, kontakterna med massmedia i landet.

– Ett sånt här agerande är inte okej. De har tagit sig innanför området, vilket är olaga intrång. Personalen har agerat professionellt och förhindrat en olycka, säger Louise Levin, informationsansvarig vid flygflottiljen. Inte bara berört flyg, och tillhörande delar, utsätts utan Louise Levin pekar på att civila resenärer riskerar att utsättas.

– Vi hade kollat att det inte var någon flygaktivitet just då. Vi brukar inte våld och tar oss in genom att klättra över stängsel, säger Eva, som hon kort och gott benämner sig.

Eventuella böter och skadestånd kan organisationen betala.

Allt följer ett syfte.

– Vi pratar med media, vapenföretag, politiker och de som är involverade i militär verksamhet. Ibland hjälper inte det utan vi tar till civil olydnad för att få ut vårt budskap. Nato har kärnvapen utplacerat i Europa och går vi med kan vi bli involverade i att använda kärnvapen, säger Eva.