Uppgifter till Kuriren gör gällande att det inom en snar framtid kommer att flytta in uppemot 600 asylsökande i fjällanläggningen i Riksgränsen.

– Jag kan bekräfta att vi har ett avtal med Migrationsverket där vi kommer att hjälpa till i den här processen, säger Sven Kuldkepp, vd för Lapland Resorts.

Från Lapland Resorts vill man dock vara extra tydlig med att deras turistverksamhet inte kommer att påverkas av att man upplåter hotellets bäddar till asylsökande.

– Det här påverkar inte vår turistverksamhet överhuvudtaget. Vi gör det här när det är stängt för säsongen så vi övergår inte till att vara ett asylboende, säger Sven Kuldkepp.

Det handlar framförallt om att försöka vara med och hjälpa till så gott det går för att lösa problematiken med den strida strömmen asylsökande som kommer till Sverige.

– Varför låta det stå tomt och kallt när det kan vara fullt och varmt, avslutar Kuldkepp.

Uppdatering: I ett mail till Kuriren berättar Sven Kuldkepp mer ingående om det som ska ske:

"Som alla vet pågår en flyktingkris i världen. Nu anländer asylsökande till Sverige och Migrationsverket har ett stort akut behov av att hitta temporärt boende för att kunna ta emot alla som behöver hjälp. Vi på Lapland Resorts AB är väldigt glada över att kunna hjälpa till. Vi har en hel anläggning som är säsongsstängd just nu i Riksgränsen och vi kommer att kunna erbjuda ett temporärt hem för drygt 600 asylsökande mellan oktober och 14 februari 2016. Även i Björkliden har vi kapacitet att temporärt kunna hjälpa 140 asylsökande. 

Bakgrunden till detta är att i samband med den inventering som gjordes i Sverige fick vi en förfrågan och då kontaktade vi kommunen och erbjöd de bäddar och delar av anläggningen som är säsongsstängda.

Vi ser positivt på den snabba och professionella hantering av denna fråga från berörda parter såsom bland annat Kiruna kommun och Migrationsverket.

Detta kommer inte att påverka vår ordinarie verksamhet. 

Utöver det positiva i att vi kan hjälpa människor, så skapar detta fler arbetstillfällen. Som vi alla vet så har de asylsökande fått lämna i princip allt och för att underlätta lite för dem så kommer vi att starta en insamling av kläder & leksaker. Insamlingen pågår på vårt Kirunakontor under nästa vecka, måndag – fredag.

Vi tror och hoppas att detta kan vara positivt för alla inblandade parter, det är bättre med en full och varm anläggning än en tom och kall."