Annonssamarbete med Norra Finans Sverige AB

”Det hjälper att ha någon i ryggen om man ska växa”

Stabilare likviditet, minskad stress och nya möjligheter att hantera större jobb – det blev resultatet när företaget Kangasmaa började sälja fakturor till Norra Finans. ”Många tror att man använder fakturaköp vid problem, men det är superbra vid tillväxt”, säger ägaren Dennis Kangasmaa.

Kalixföretaget Kangasmaa sysslar med allt inom fastigheter, från att göra hela badrum åt kunder till mindre VVS- eller byggjobb. Dennis Kangasmaa startade företaget 2020 och det tog snabbt fart. Företaget fick många jobb, och att växa mycket på kort tid kan kosta på likviditeten. 

– Vi är ett litet företag som växte snabbt, vi har ingen buffert att ligga ute med pengar. Vi fakturerar när ett jobb är klart och får vänta 30 dagar på inbetalning. Vi började nyttja fakturaköp hos Norra Finans ifjol för att få in pengar snabbare, säger Dennis och fortsätter:

– Det har gett oss en stabilare likviditet. Många tror att man använder fakturaköp vid problem, men det är superbra vid tillväxt.

undefined
Dennis och Ida Kangasmaa tillsammans med Oskar Gard, företagets kontaktperson på Norra Finans (i mitten). I bild syns även kontorshunden Rut.

Fakturaköp innebär att företag säljer sina fakturor till Norra Finans och får betalt direkt, i stället för att vänta i till exempel 30–90 dagar på sina kunders inbetalningar. För detta betalar företaget en viss procent på fakturabeloppet. Att det blev just Norra Finans som Kangasmaa valde att jobba med är till stor del tack vara den lokala kopplingen.

– Jag och min fru Ida, som också jobbar inom företaget, jämförde olika aktörer och Oskar Gard från Norra Finans kom på besök. Vi surrade i timmar, berättar Dennis och fortsätter:

– Att han klev in genom dörren, den kontakt vi fick då, avgjorde det för mig. Norra Finans tar även en lägre procent på fakturabeloppet i betalning än de andra vi hade pratat med. 

undefined
”I starten var tjänsten en räddning då vi hade många jobb, idag är det ett stöd och en avlastning i vardagen”, säger Ida Kangasmaa om tjänsten fakturaköp.
undefined
”De största fördelarna med att sälja fakturor har varit att vi fått en stabilare likviditet, minskad stress och vi kan ta på oss större jobb”, säger Dennis Kangasmaa.
undefined
Dennis och Ida Kangasmaa både lever och jobbar tillsammans. ”Vi kompletterar varandra, Ida sköter det administrativa och jag det praktiska”, säger Dennis.

Norra Finans är ett norrländskt finansbolag som är experter på fakturaköp. De är lokalt förankrade i Norrbotten med kontor i Luleå och Haparanda vilket möjliggjorde den personliga kontakten med Kangsamaa. Account Managern Oskar Gard träffar varje vecka kunder runt om i Norrbotten och Västerbotten. För honom är det en viktig del i att bygga relationer och skapa tillit.

– Närvaro och engagemang skapar det lilla extra, vi är inte bara en röst i telefonen. Vi kan lösa mycket när vi ses och lyfta både positivt och negativt, säger Oskar Gard och fortsätter:

– Jag vill ha feedback, det gör att vi kan utvecklas och bli ännu bättre. Kunderna är kärnan och vi vill kunna göra snabba förändringar och anpassa oss efter dem så mycket som möjligt.

undefined
Oskar Gard, account manager på Norra Finans, är ofta ute och träffar sina kunder runt om i länet. ”Närvaro och engagemang skapar det lilla extra”, säger han.

Norra Finans har nyligen lanserat ett nytt, modernt system för sina fakturaköpskunder. Ett system som ytterligare förenklar kundernas hantering. I sin klientportal kan kunden följa hela sitt flöde, lägga in fakturor och bokföringen sker per automatik.

– Fakturaköp är vår huvudprodukt och vi satsar mycket på att ha bra factoringsystem. Det nya systemet förenklar för mig, vår produktion och framför allt för kunden, säger Oskar.

undefined
Denns Kangasmaa startade företaget med att ta jobb som han kunde utföra med verktygen han hade hemma. ”Pengarna som kom in investerade jag i nya verktyg och så växte det”, berättar han.
undefined
Dennis Kangasmaa ger Oskar Gard en rundtur i garaget där företaget håller ett visst lager.
undefined
Kalixföretaget Kangasmaa hjälper kunder med allt inom fastigheter. De har idag åtta anställda.

Kangsamaa säljer mellan 2–5 fakturor i månaden beroende på vad de har för jobb. Tack vare Norra Finans flexibla upplägg för fakturaköp kan företag själva välja när, och hur många fakturor de vill sälja. 

– När vi jämförde med andra aktörer som köper fakturor så var en fördel med Norra Finans att man inte behövde sälja alla fakturor. Det passade oss eftersom behovet ofta är säsongsbetonat eller vid större projekt, säger Ida Kangasmaa som sköter företagets administration.

3 fördelar med fakturaköp hos Norra Finans

Vill du veta mer om fakturaköp? Läs här.

Dennis och Ida Kangasmaa rekommenderar varmt andra mindre företag som vill växa att nyttja Norra Finans tjänst fakturaköp.

– Vi har fått en stabilare likviditet, minskat stressen och vi kan även ta på oss större jobb nu. Många kunder har 60 dagars betaltid, vilket kan vara svårt att hantera för mindre företag. Nu vet vi att när jobbet är klart får vi pengar dagen efter, säger Dennis och fortsätter:

– Det underlättar att ha någon i ryggen om man vet att man ska expandera och inte har kapital att ligga ute med. Det kostar att växa.

Intresserad av fakturaköp? Kom i kontakt med Norra Finans här.

Om Norra Finans

Finansbolaget Norra Finans utvecklar och erbjuder tjänster som skapar bättre likviditet hos företag och därmed ger dem ökad rörelsefrihet och en starkare konkurrensförmåga. Fakturaköp, inkassohantering och företagslån är företagets huvudprodukter.

Huvudkontoret ligger i Haparanda och sedan bolaget startades 2015 har de även etablerat sig i Luleå, Stockholm, Helsingfors och Vasa.

Läs mer om Norra Finans här.

Haparandabolagets resa mot framgång

Haparandabolagets resa mot framgång

Annonssamarbete med Norra Finans Sverige AB

Med idén att bli ett alternativ till de traditionella bankerna och underlätta för företag att få rörelsefinansiering grundades Norra Finans år 2015. Idag omsätter de som koncern omkring 325 miljoner och har totalt 60 anställda i Sverige och Finland. ”Vi har valt att fokusera på tre produkter och göra det riktigt bra”, säger vd:n Magnus Lehto.