Annonssamarbete med ShoreLink

De lever ut sina barndomsdrömmar – på jobbet i hamnen

Med pincettgrepp flyttar Maja containrar med sin enorma truck i Piteå hamn och på kajen i Luleå ser Lars till att alla maskiner fungerar felfritt. Möt två av ShoreLinks medarbetare som båda lever ut sina barndomsdrömmar på jobbet.

ShoreLink sköter den dagliga verksamheten i hamnarna i Kalix, Luleå, Piteå och Skellefteå. Arbetet omfattar bland annat att lossa och lasta fartyg samt lagerhålla gods. De cirka 247 medarbetarna är fördelade på drygt 20 yrkesroller, från fartygsagenter till ekonomer och mekaniker. En av dem är Maja Persson, hamnarbetare i Piteå, som får leva ut barndomsdrömmen om att köra lastbil.

– Jag läste transportprogrammet på gymnasiet för att få köra lastbil – men nu kör jag häftigare maskiner än så. Ena dagen sitter jag i en lastbil och den andra kör jag containertrucken och lastar och lossar containrar, berättar Maja.

Hon kom i kontakt med ShoreLink via sin praktik under gymnasiet. En lyckad praktik ledde till sommarjobb och efter att hon tog studenten 2015 fick hon en fast anställning.

– Det bästa med mitt jobb är variationen och att jag lär mig väldigt mycket. Jag uppskattar även friheten i att kunna jobba övertid ibland för att sedan ta ledigt för mitt privata liv, säger Maja.

undefined
Som liten drömde Maja Persson om att köra lastbil och Lars Berg ville meka med fordon. Idag lever båda ut sina barndomsdrömmar på arbetet på ShoreLink.
undefined
Lars Berg arbetar som fordonsmekaniker i Luleå där han servar och reparerar verksamhetens maskiner.
undefined
Maja Persson trivs som hamnarbetare i Piteå. Hon började arbeta på ShoreLink direkt efter gymnasiet.

På underhållsavdelningen i Luleå arbetar Lars Berg som fordonsmekaniker. Han servar och reparerar de tjugotal maskiner som används vid lastning och lossning av fartygen vid kajen. Han har gedigen erfarenhet av mekanikeryrket och började på ShoreLink i april 2023.

– Att få meka med fordon som jobb har jag drömt om sedan jag var 16 år, helst gamla raggarbilar. Jag har känt till ShoreLinks verksamhet sedan barnsben och ifjol blev jag rekryterad. Det var tur för mig, och för ShoreLink, säger Lars med ett leende och fortsätter:

– Det är ett bra ställe. På söndag börjar jag längta till måndag, och det är inte så att jag har en tråkig fritid.

undefined
ShoreLink är operatörer i hamnarna Kalix, Luleå, Piteå och Skellefteå. De erbjuder kompletta logistiklösningar med fokus på sjötransporter.
undefined
En av Majas arbetsuppgifter är att lossa och lasta containrar med sin containertruck.
undefined
”Jag har fått förtroende och frihet att fatta egna beslut”, säger Lars om sitt arbete i verkstaden.

Läs mer om ShoreLinks medarbetare och vad de gör på jobbet här.

Både Maja och Lars lyfter att ShoreLink tar väl hand om sin personal, inom allt ifrån säkerhet till utbildningar och bidrag för aktiviteter med kollegor. 

– Arbetsgivaren är väldigt lättsam att ha att göra med, det sitter aldrig fast. Kollegorna betyder också jättemycket. Vi har bra sammanhållning och skiftlaget gör mycket tillsammans även utanför jobbet, säger Maja och fortsätter:

– Jobbet är mitt ”safe-place”. Jag vet vad jag ska göra, jag är trygg och jag har kul på jobbet.

undefined
En massavedsbåt lastas av ShoreLinks kranförare i Piteå hamn. Här lagerförs timmer som sedan lastas på båt och transporteras ut i världen.

På verkstaden i Luleå arbetar Lars mycket på egen hand vilket passar honom väl. Han trivs i sitt eget sällskap och uppskattar att få arbeta självständigt.

– Jag har fått förtroende och frihet att fatta egna beslut. De flesta uppgifter får jag lösa efter eget huvud och det värdesätter jag, säger han och fortsätter:

– Jag har en 45-årig yrkeskarriär i ryggen och har aldrig haft en arbetsgivare som tagit sina anställda så mycket på allvar som jag upplever nu.

Är du nyfiken på att arbeta på ShoreLink? Skicka in en spontanansökan här.

undefined
Marcus Sivertsson är mekaniker på ShoreLinks verkstad i Piteå. Här reparerar han en timmergrip.
undefined
ShoreLink har omkring 247 medarbetare, varav 25 arbetar i hamnen i Skellefteå. En av dem är hamnarbetaren David Södermark.
undefined
Dotterbolaget ShoreLink Transport utför maskin- och transportuppdrag åt stora och små kunder med sin egen maskinpark.

Säkerheten är en viktig fråga för ShoreLink och de arbetar hela tiden för att arbetsplatsen ska vara en trygg plats för såväl medarbetarna som för de som kommer utifrån och lastar och lossar fartyg.

– Jag känner mig aldrig orolig när jag är på jobbet. Jag vet att det är en trygg arbetsplats och att jag kommer att stämpla ut som vanligt och komma hem varje dag, säger Maja.

Den tillväxt som förväntas i norra Sverige kommer även att innebära att ShoreLink behöver växa och anställa fler. Både Maja och Lars kan varmt rekommendera andra att söka sig till arbetsplatsen.

– Att jag tackade ja till det här jobbet har jag inte ångrat en sekund och jag kommer att bli kvar här till det är dags att gå i pension, säger Lars.

– Det är risken här också, flikar Maja in.

Läs mer om ShoreLink här.