Annonssamarbete med Cervera

Cervera stoppar skadliga ämnen: "Viktigt att handla tryggt hos oss”

Att stå för säkra produkter utan skadliga kemikalier är viktigt för Cervera. Därför fasar de nu ut produkter som innehåller PFAS-ämnen ur sortimentet. Målet: PFAS-fria år 2025. ”Vi har valt väg, vi ska inte ligga i någon gråzon”, säger Krister Boman.

Miljöfrämjande arbete 9 september 2021 16:07
Detta är ett annonssamarbete.

PFAS är en grupp ämnen som tillsätts i ytbehandlingar, exempelvis i ytterplagg, funktionskläder, skidvallor, brandskum, elektronik och nonstick-beläggningar för köksprodukter. Studier har visat att vissa av ämnena är cancerframkallande, påverkar reproduktionsförmågan och immunsystemet.

Cervera tar nu krafttag i sitt hållbarhetsarbete, genom beslutet att aktivt fasa ut produkter som innehåller PFAS-ämnen.

– Man ska känna en trygghet när man handlar här. Vi vill stå för en viss kvalitet och ett visst tänk, och vill veta hur leverantörer jobbar i allt ifrån ansvar till tillverkning, förpackningar och leveranser. Hållbarhetstänket är en självklar del av Cervera, berättar Krister Boman, butikschef på Cervera i Luleå.

PFAS består av över 4700 kemikalier. Idag saknas lagstiftning som förbjuder förekomsten av dessa, och därför vill Cervera sprida information vidare till samarbetspartners och upplysa fler i branschen om problematiken. Förhoppningen är att tillsammans kunna ställa strängare krav mot kemikalietillverkarna – och skapa en större efterfrågan av PFAS-fria alternativ.

– Det är ett otroligt debatterat ämne, och man blir chockad när man ser hur mycket som faktiskt innehåller det här. Där har Cervera nu valt att ta ett riktigt omtag. Vi vill gå i bräschen, vi ska vara hundra procent fria från dessa ämnen. Regelverket säger att man fortfarande kan ha en viss mängd av ämnena kvar, men vi har sagt att varför ska vi nöja oss med det, det ska vara noll hos oss, säger Krister Boman.

Läs mer om vad Cervera gör för att fasa ut PFAS, klicka här!

undefined
”Vi vill vara i framkant och om vår bransch väl blir granskad så ska vi inte finnas med på den listan. Då har vi redan nollat alla leverantörer som kan ha genat i kurvan. Kunden ska kunna lita på att vi är på topp och har rätt grejer”, säger Krister Boman.

Arbetet med att kartlägga PFAS-ämnen inleddes 2018. Nästa steg är utfasningen som startade i början av 2021. Personal har utbildats och sortimentet granskats, och en del leverantörer och produkter har fått lämna butiken.

– Vår hållbarhetschef har gjort ett jättejobb. Vi har tittat på befintliga leverantörer som funnits inne hos oss, och ska en leverantör komma in med en ny stekpanna eller springform så nagelfar vi den, vi är stenhårda. Slutkunden ska känna sig trygg med att det vi säljer hos oss är checkat. Vi har valt väg, vi ska inte ligga i någon gråzon, säger Krister Boman.

I 16 år har han drivit Cervera i Luleå tillsammans med sin fru Maria, och dottern Josefine jobbar också i butiken sedan många år. 

– Vi har gjort ett fantastiskt år både i e-handeln och butiken. Att vi tar det här klivet och tänker på vår framtid känns jättebra, det är helt rätt steg. Vi har myntat att framåt tillsammans är det vi jobbar med. Vi vill framåt och vi ska göra det tillsammans. När man då som stor kedja kan göra något tillsammans och ha hållbarhetstänket med sig hela vägen, det tycker jag känns riktigt riktigt bra.

Nyfiken på Cerveras hållbarhetsarbete? Läs mer här!

undefined
Krister Boman visar en stekpanna med en bra ytbehandling, som inte innehåller PFAS.
Vad är PFAS?

PFAS (per- och polyfluorerade alkylsubstanser) är en grupp högfluorerade ämnen på över 4700 kemikalier. PFAS tillsätts i en mängd olika produkter för att skapa en ytbehandling med smuts-, olja- och vattenavvisande effekt. De vanligaste förekommande och mest välkända PFAS-ämnen är PFOA och PFOS. 

Studier och tester har visat att vissa av PFAS-ämnena är cancerframkallande, påverkar reproduktionsförmågan och immunsystemet. Exakt vilka och hur stor skada de bidrar med vet vi inte, men vi vet att PFAS-kemikalierna har olika hälso- och miljöpåverkan och de är extremt svårnedbrytbara i naturen. 

I dessa frågor samarbetar Cervera med Naturskyddsföreningen, RISE, POPFREE och ChemSec. 

Källa: Cervera

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Kuriren.