Surströmmingspremiär!

Tredje torsdagen i augusti smäller det – surströmmingspremiären! Vad ska man tänka på? Vilka är de bästa tillbehören? Hur minimerar man lukten? Helena Lejon, färskvaruchef på ICA Kvantum Luleå ger oss sina bästa tips för en lyckad surströmmingspremiär.

Helena Lejon, färskvaruchef på ICA Kvantum i Luleå ger sina bästa surströmmingstips.

Helena Lejon, färskvaruchef på ICA Kvantum i Luleå ger sina bästa surströmmingstips.

Foto: Norr Media

Mat & dryck2021-08-12 23:59
Detta är ett annonssamarbete.

Vad har du för tips till den som vill börja äta surströmming?

– Ofta är det ju lukten som är det största hindret, då är mitt bästa tips att öppna burken utomhus, i en vattenfylld hink. När du öppnar under vatten så försvinner mycket av lukten.

Vilka är dina favorit-tillbehör?

– Vi äter surströmmingen i tunnbrödklämma som vi fyller med potatis och en röra med gräddfil, hackad lök och tomat. Man vill ju gärna äta den med alla goda tillbehör, inte som min inbitna mormor som satte fisken på en tallrik och åt den som den var!

Ska man köpa dem hela eller filéade?

– Vi säljer mest av den hela strömmingen, men smakmässigt tycker jag inte att det spelar någon roll. Det är ju enklare med filéer, men samtidigt så är det väldigt lätt att filea en surströmming.

Vilken surströmming är godast? 

– Personligen så jag väljer i princip alltid Kallax surströmming eftersom jag vurmar för det lokala, men alla sorter är såklart goda.

Har du några andra tips?

– Ät gärna utomhus och stanna hemma efter att ni ätit. En gång gick vi på tältkonsert efter en surströmmingsmiddag, det var ingen höjdare! Folk sneglade och undrade varför det luktade så mycket surströmming, men det visade sig att sällskapet bredvid oss också hade ätit det, så då slapp vi vara ensamma om att skämmas!

Kom ihåg

I år har strömmingsfångsten varit betydligt mindre än vanligt, så tänk på att vara ute i god tid för att inte bli utan till premiären!

Recept

undefined
Dags för surströmmingspremiär! Servera surströmming på hårt bröd med brynt smör-kräm gjord på crème fraiche, samt klassiska tillbehör till surströmming som kokt potatis, tomat och lök.

Knäcke med surströmming, brynt smör-kräm och tomat

(Från Buffé nr 8, 2020)

Dags för surströmmingspremiär? Servera surströmming på hårt bröd med brynt smör-kräm gjord på crème fraiche, samt klassiska tillbehör till surströmming som kokt potatis, tomat och lök.

Ingredienser (För 4 portioner)

1 kg mandelpotatis eller färskpotatis
25 g smör
2 dl crème fraiche
1 burk surströmming (à 475 g)
1 silverlök
250 g körsbärstomater
Hårt tunnbröd
1/2 dl finskuren gräslök

Gör så här:

1. Tvätta och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.

2. Bryn smöret och låt svalna lite. Vispa ner lite av crème fraichen i taget i smöret och vispa till en slät kräm.

3. Låt surströmmingen rinna av och rensa den. Skala och skiva silverlöken tunt. Skär potatisen i skivor. Hacka tomaterna.

4. Bred krämen på brödet. Toppa med potatis, surströmming, lök, tomat och gräslök.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Kuriren.