Annonssamarbete med Larssons GlasGlasmästarens bästa tips: Tänk på det här när du glasar in

Glasmästarens bästa tips: Tänk på det här när du glasar in

Rätt glas på rätt plats – det är målet för Larssons Glas. Den lokala glasmästaren närmar sig högsäsong där efterfrågan på inglasningar är stor. ”Har man väl upplevt det en gång så vill man inte vara utan det”, säger delägaren Janne Larsson.

Detta är ett annonssamarbete.

Uterum, glasräcken, inglasningar, bastuglas, duschväggar och köksglas. Möjligheterna med glas är många och det är just därför det är så roligt material att jobba med, menar Janne Larsson. 

Han är en av grundarna och delägarna av det lokala glasmästeriet Larssons Glas som han driver tillsammans med sin bror Peter Larsson.

– Det bästa med glas är att man ser bra ut, säger Janne Larsson och ler.

– Sen mångsidigheten, att man kan skapa känslan av att rummet blir större, få kontakt med nästa rum eller med naturen. Man kan få nya sällskapsytor och extrarum som förlänger säsongerna och kan njuta av de olika årstiderna på ett annat sätt.

undefined
"Vi har gedigen kunskap och hjälper kunden att få rätt glas beroende på användningsområde", säger Janne Larsson.

Larssons Glas har funnits sedan 1989, då man köpte upp ett Övertorneåföretag som funnits i 27 år. Från början bestod sortimentet främst av bilrutor och tavelinramningar vilket sedan har utökats till dagens breda utbud.

Butiken med totalt sex anställda ligger på Notviken i Luleå men kunderna finns i hela Norrbotten. Inglasning står för majoriteten av jobben, samt glasräcken, reparationer och inredningsglas som bastuväggar och köksglas.

– Nu när det är soligt och plusgrader kommer många hit och pratat om inglasningar, det börjar bli högsäsong för det vilket är roligt, säger Janne Larsson.

undefined
Det finns många sätt att förändra ett rum på, med hjälp av glas. Som här, då glaset blir en rumsavdelare som släpper igenom ljus och skapar rymd.
undefined
Att glasa in sin balkong är ett sätt att få fler rum, som på sommaren kan användas som extrarum och på vintern som förråd. Till balkongen finns flera olika modeller, vikbara och skjutbara luckor, samt delvis fasta luckor.
undefined
Altanräcken i glas är något som Larssons Glas kan hjälpa till med.
undefined
Duschväggar och bastuväggar i glas är populärt.

Varför är inglasningar så populärt?

– Styrkan är att kunna använda ett uterum året runt. Jag och frun satt och käkade middag i vårt uterum igår, fast än det ännu bara är vårvinter. Det är det fina, att man kan sitta där och känna solen skina. Blir det för varmt öppnar man upp lite, blir det för kallt drar man igen, säger Janne Larsson och fortsätter:

– Men även på sommaren, hur ofta händer det inte att vi har svala sommarkvällar här i norr. Då är det jätteskönt att kunna sitta i uterummet och stänga omkring sig. Har man en bostadsrätt så får man också ett extra rum om man glasar in sin balkong.

Vad får ni för respons från de som skaffat inglasat uterum?

– Det är det rum som de använder mest. De sitter alltid där, det är den vanligaste kommentaren.

Styrkan är att kunna använda ett uterum året runt

Janne Larsson

Delägare Larssons Glas

undefined
Mona Brännmark i Kalix, som driver företaget Rogärdan Design, fick hjälp av Larssons Glas när hon byggde sitt egendesignade växthus sommaren 2019. "Jag ville ha mattsvarta aluminiumprofiler och Larssons Glas ordnade pulverlackerade sådana. De tillverkade dubbla skjutdörrar exakt efter måtten i tegelmurens öppning på kortsidan. Ett av fönstren på motsatta kortsidan kan också skjutas åt sidan, vilket gör att vi kan få luften att cirkulera. De har gjort ett fantastiskt fint jobb", säger hon.

Janne Larsson tipsar de som funderar på inglasning om att tänka igenom sina behov och vad man vill använda rummet till, så att man inte begränsar sig i storlek.

– Vi brukar rekommendera minst 3,5 meter. Det är det minsta för att du ska få in ett bord som går att passera runt. 4 x 6 meter är en bra storlek, då får du plats för fler möbler som en mysig soffa att slappa och läsa en bok i. Det är bra att kunna inreda så att man kan vara i rummet så mycket som möjligt.

Ser ni några trender gällande inglasningar?

– Folk vill i större utsträckning kunna använda rummen året runt nu. Förr gjordes det främst enkla inglasningar, man glasade till exempel in sin altan. Efter ett tag bytte man ut till isolerande glas för att förlänga säsongen, nästa steg är att kunna använda den året runt. Det är så utvecklingen har gått. 

De som har haft inglasningar i sin hyresrätt eller bostadsrätt väljer ofta att satsa på det om de sedan bygger hus.

– Har man väl upplevt det en gång så vill man inte vara utan det, säger Janne Larsson.

Stamkunderna är många hos den lokala glasmästaren, som jobbar med skräddarsydda lösningar utifrån målet rätt glas på rätt plats.

– Det är därför det är bra att komma till en glasmästare istället för bygghandeln när man behöver glas. Vi har ändå hållit på i 34 år, vi har gedigen kunskap och hjälper kunden att få rätt glas beroende på användningsområde. Vi kan tipsa om solskydd eller insynsskydd där det behövs, och bidra med råd som kunden själv kanske inte har tänkt på. Och så finns vi alltid nära tillhands, har man en fråga får man svar direkt, säger Janne Larsson.

undefined
Janne Larsson, Peter Larsson och Albin Larsson jobbar alla på familjeföretaget Larssons Glas.
undefined
Peter Larsson, Albin Larsson och Janne Larsson.

Tips inför inglasning

– Tänk över storleken, satsa på minst 3,5 m. Fundera på vad du ska ha rummet till. Med för liten yta begränsar du användningsområdet och möbleringen.

– Tänk på att det blir varmt där inne. Det är bra att kunna vädra ur och att skydda mot solen till exempel med solfilm, solskyddsglas eller plisségardin. 

– Till hösten är det skönt med någon slags värmekälla där inne, som infravärme eller kamin, för att kunna använda rummet längre in på säsongen.

– Det ska vara säkerhetsglas. De är fem gånger starkare än ett vanligt glas, och tål böjning, slag och temperaturväxlingar bättre än vanligt glas. Idag säljs inget annat glas, men för bara tio år sedan hade man vanligt glas i en inglasning vilket man kan skada sig på om det går sönder. 

 

Olika typer av glas

Det finns flera olika sorters glas att välja bland, beroende på vad du ska ha glaset till. Här är några exempel:

– Till enklare uterum för sommarsäsongen: Enkelglas - säkerhetsglas eller säkerhetsenergiglas. Säkerhetsenergiglas har en bättre isolerförmåga.

– Uterum för längre säsonger: Isolerglas. Består av två glasrutor med argongas emellan, som ger isolerande effekt.

– Uterum för året runt-bruk: Vinterisolerglas. Ett tjockare 2-glas med en argongasfylls spalt mellan rutorna.

Läs mer om Larssons Glas produkter och tjänster på www.larssonsglas.se

undefined
Här har kunden valt en inglasning på en befintlig altan, vilket är ett vanligt jobb för Larssons Glas. De har många olika modeller av uterumspartier och tak, som går att skräddarsy för att passa kundens mått och behov.
Detta är ett annonssamarbete.