Annonssamarbete med ICA

Tips: Så fixar du maten till sommarens festligheter

Sommaren närmar sig, vilket innebär många roliga firanden runt hörnet. Vad passar då bättre än trevlig festmat? Moa Forsberg, ostansvarig på ICA Kvantum, bjuder på sina tips och favoriter!

"För den som inte har tid eller möjlighet att förbereda något själv kan jag tipsa om rätterna som vi gör själva i delin" säger Moa Forsberg, ostansvarig på ICA Kvantum Luleå.

"För den som inte har tid eller möjlighet att förbereda något själv kan jag tipsa om rätterna som vi gör själva i delin" säger Moa Forsberg, ostansvarig på ICA Kvantum Luleå.

Foto: Norr Media

Native2021-05-26 14:07
Detta är ett annonssamarbete.

Hej Moa, vilka är dina bästa tips när det gäller festmat?
– Att köra knytkalas! Någon får ansvara för köttet, en annan fixar sås och dryck, en tredje gör sallad. För den som inte har tid eller möjlighet att förbereda något själv kan jag tipsa om rätterna som vi gör själva i delin. Vi har tapasbrickor och charkbrickor, antingen förkomponerade eller som du plockar ihop själv. Vi har även sallader, västerbottensostpaj, smörgåstårta och massa annat gott, kolla gärna på vår cateringsida kvantumlulea.se.

Vad är ett vanligt misstag när man ska laga festmat?
– Att inte planera ordentligt. Mitt tips är att göra en lista, då undviker du att glömma något viktigt och det blir lättare att fördela arbetsuppgifterna.

Vilka är dina favoriter på buffébordet?
– Jag älskar snittar med gravad eller kallrökt lax, sallad och MYCKET färskost. Det passar väldigt bra att förbereda dagen innan själva firandet. En annan är fläskfilé och potatisgratäng. För att krydda till gratängen brukar jag toppa med riven ost, till exempel Västerbottensost eller Folke. 

Tips: Välj tema

Vet du inte vad du ska bjuda på? Bestäm ett tema på maten!
Kanske amerikanskt tema med miniburgare, pommes och milkshakes, eller mexikanskt med quesadillas och guacamole. Du får en röd tråd, och det blir enklare att bestämma rätter.

undefined
Caprese med grillost är en fläkt från Italien. Grillosten läggs på ett gott surdegsbröd som du innan har gnidit in med en vitlöksklyfta för extra god smak. Toppa brödet med skivade tomater, god olivolja och naturligtvis färsk basilika.

Recept

Caprese med grillost på grillat surdegsbröd

Caprese med grillost är en fläkt från Italien. Grillosten läggs på ett gott surdegsbröd som du innan har gnidit in med en vitlöksklyfta för extra god smak. Toppa brödet med skivade tomater, god olivolja och naturligtvis färsk basilika.

Ingredienser (för 4 portioner):
200 g grillost
1 msk olja
Svartpeppar
2 tomater
4 skivor surdegsbröd
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta

Till servering:
1 kruka basilika

Gör så här:
1. Skär osten i skivor. Pensla skivorna med olja, grilla skivorna någon minut på båda sidor över mycket hög värme. Smaksätt med peppar.
2. Skär tomaterna i skivor.
3. Pensla brödskivorna med olivolja, grilla dem snabbt så att de får fin färg. Skala vitlöken och gnid klyftan över de grillade bröden.
Till servering: Varva tomat och ost på brödskivorna, toppa med basilika och lite extra svartpeppar.

Tips: Ringla gärna lite balsamvinäger och olivolja på capresen.

undefined
En uppfriskande agua fresca passar stora som små och sätter pricken över i:et på festen. Här gör vi den läskande juicen av jordgubbar, vattenmelon, mynta och lime, men den går att variera i oändlighet. (Från Buffé nr 6, 2020).

Recept

Agua fresca med vattenmelon och jordgubbar (Från Buffé nr 6 2020.)

Den latinamerikanska drycken agua fresca är en magiskt god törstsläckare! Här gör vi den läskande juicen av jordgubbar, vattenmelon, mynta och lime, men den går att variera i oändlighet.

Ingredienser (för ca 1 1/2 l):
5 dl tärnad vattenmelon (5 dl motsvarar ca 400 g)
3 dl färska jordgubbar
3 msk rörsocker
5 dl kallt vatten
1/2 dl färskpressad limejuice
1/2 dl myntablad (1/2 dl motsvarar ca 1/2 kruka mynta)

Till servering:
Is
Myntablad
Skivad lime

Gör så här: 
1. Mixa alla ingredienser slätt i blender eller med stavmixer.
2. Till servering: Häll upp på kanna eller glas med mycket is. Toppa med mynta och skivad lime. 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Kuriren.