Fred Hedberg är köttexpert och har förgyllt ICA Kvantum Luleå i 16 år med sin koll på varorna och sitt glada humör. Inför jul märker han av en rolig trend.
– Rimmad oxtunga säljer vi en del av och det är roligt att en del rätter börjar komma tillbaka till julbordet. Grisfötter är det många som frågar efter, och även kalv som de vill koka och göra egen kalvsylta på, säger Fred.
Vad är alltid ett säkert kort till julbordet?
– Revbensspjäll är en favorit och funkar alltid.
Hur ska man tillaga dem?
– Förkoka, marinera och kör dem gärna på grillen. Rubba dem kan man också göra. Ta det du är sugen på – honung, jalapeno eller kanske en klassisk bbq. Vill du göra det juligt så kan du addera kryddnejlika och andra juliga kryddor.
Vad kommer du själv äta på julafton?
– Vi kommer att köra en trerätters som middag på julafton. Enkelt och gott! Det viktigaste är att få träffas och vara med dem man tycker om, säger Fred Hedberg.
Tidigare julaftnar har Fred och hans familj satsat på löjromstoast till förrätt, lammrostbiff till huvudrätt och en god pannacotta som avslutning. Men lite julmat till lunch blir det även hemma hos familjen Hedberg.
Vad är viktigt att ha på julbordet?
– Gröt, prinskorv, köttbullar och sill givetvis, och gärna lite gravad lax – de klassiska sakerna går alltid hem.
Och så har vi alla tillbehör, som egna rätter i sig själv.
– Janssons frestelse är en favorit, säger Fred och berättar hemligheten bakom en lyckad Jansson:
– Det ska vara ansjovis, potatis och mycket grädde. Det finns många bra recept, men knepet är att göra den från grunden med riktiga råvaror och att använda mycket grädde.
Att göra maten från grunden, med bra råvaror, är också en trend, menar Fred som också slår ett slag för att inte hugga in på all mat på en och samma gång.
– Sprid ut maten och träffa dina nära och kära inte bara under en dag, utan flera. Då blir det både trevligare och godare, säger han.
Har du något tips för en lätt jul?
– Min mamma har beställt en jultallrik här från ICA Kvantum så att hon ska få smaka på allting. Den äter hon medan vi andra äter vår trerätters.
Apropå trerätters – vad ska man satsa på för kött?
– Oxfilé är en klassiker till nyårssupén, men funkar även till julen för den som är julmatstrött. När många kommer hem över jul vill man passa på att äta en god måltid, säger Fred Hedberg som passar på att hälsa god jul!
RECEPT
Piffa till julskinkan med pepparkakscrust och snabbmarinerad rödkål
År efter år hamnar julskinkan i topp som den rätt de flesta vill ha kvar på julbordet. Men kanske är det dags att göra någonting nytt? Som tillbehör till julskinkan: gör ett krispigt pepparkakssmul med rostad lök, samt en fräsch rödkålssallad med apelsin- och senapsdressing. Både snabbt och enkelt!
Du behöver (till 8 bufféportioner):
200 g rödkål
4 msk färskpressad apelsinjuice
2 tsk dijonsenap
2 tsk olja
1 krm salt
2 krm peppar
2 pepparkakor
1 dl rostad lök
Till servering:
skivad julskinka av rapsgris
bröd
smörgåskrasse
Gör såhär:
1. Vänd ner kålen och krydda med salt och peppar.
2. Krossa pepparkakorna och blanda med rostad lök. Servera till julskinkan och gärna bröd och smörgåskrasse.
Fler härliga julrecept hittar du på ica.se