Så fungerar NFT – och så ser framtiden ut

Du har säkert inte gått misste om NFT-trenden som blossat upp under 2021. Men hur funkar det och hur ser det ut i framtiden?

20 juli 2021 10:27

Så länge man inte levt under en sten 2021 har man inte missat att den nya kryptovalutan NFT, Non-Fungible-Token, tagit internet med storm. Men vad är det och varför lägger människor enorma summer för att investera i dem? 

Under 2021 slog den nya digitala kryptovalutan NFT igenom världen över och på forum och sociala medier slog fenomenet ner som en bomb. NFT blev också en världsnyhet när en tweet, såldes för närmare 25 miljoner svenska kronor. Det var inte vilken tweet som helst utan Twitter-grundaren Jack Dorseys första tweet, och således också plattformens första tweet någonsin. Pengarna gick till en välgörenhetsorganisation.

Vad är NFT? 

En Non Fungible Token är med enkla ord översatt till ett ”icke utbytbart bevis” och är en typ av kryptovaluta som fått den kreativa och konstnärsbranschen att jubla. NFT har nämligen gjort det möjligt att sälja digital konst med ett helt unikt ägarbevis. 

Jack Dorseys tweet finns enkelt att hitta på Google, men ingen utom den som köpte tweeten kan faktiskt bevisa ägarrätten. Så hur fungerar det och hur skapas ett digitalt ägarbevis? 

För att filen ska vara specifik och omöjlig för andra att kopiera kommer blockchain och NFT-begreppet in i bilden. 

Blockchain är en databas som delas över ett nätverk, vilket i sin tur styrs av ett flertal olika och anslutna datorer i ett så kallat P2P-nätverk (peer-to-peer). När en NFT-transaktion genomförs skapas ett nytt block. Blockchain-tekniken är känd för att vara mycket säker och nästintill omöjlig att komma åt för hackare.

När en digital fil med ett digitalt konstverk (eller något så udda som en en tweet) placeras i en blockkedja krypteras den, delas upp och sprids över datorerna som är anslutna till nätverket. Blockkedjan säkerställer sedan att filen aldrig förändrats på ett icke-tillåtet sätt och att ägaren har en kod, ett verifikat som är helt säregen. Detta gör i sin tur att filen blir nästintill omöjlig att förändra eller kopiera utan att ägaren ger tillåtelse (som i att sälja den vidare till exempel).

Varje NFT (token) motsvarar en säregen del i en blockkedja som utgör en typ av digitalt fingeravtryck som gör att det digitala konstverkets ägarskap och autencitet, oftast i form av en fil, kan verifieras. Att skapa digitala, unika ägarbevis för digital konst har varit revolutionerande enligt många och under våren slog marknaden för digital konst i höjden.

Den stora skillnaden mellan en NFT och de andra kryptovalutorna är att en NFT aldrig kan bytas ut, utan är helt unik. En Bitcoin till exempel, kan dock bytas ut mot en annan Bitcoin. Lär dig hur man köper bitcoin hos cryptomeister.com

Men varför så viktigt med en originalfil när det finns en kopia går att hitta online? 

För många är det viktigt att ha ett original, direkt ifrån skaparen. Tänk själv om du går på en auktion för att köpa ett konstverk att sätta på väggen. Många är beredda att betala stora summor för originalversioner av kända traditionella konstnärer och på samma sätt ger NFT nu möjligheten för digitala konstnärer att sälja sina originalverk. 

Precis som det kan vara coolt att äga ett Picasso-original kan det finnas värde och autencitet i att äga världens första tweet eller ett digitalt samlarkort från NBA. 

 

Värt att tänka på är att när man väl köpt ett digitalt konstverk, i form av en NFT, får man inte göra vad man vill med filen. Man övertar med andra ord inte ägarrätten av själva upphosvrätten, vilket gör att man ofta inte får kopiera den eller sälja det faktiska verket. Det man köper är vad upphovsmannen eller kvinnan valt att inkludera i just det aktuella köpet. 

 

Hur säkert är NFT? 

 

Inom traditionell konsthandel har man under alla tider behövt handskas med piratkopior. Självklart finns risken även inom NFT då vem som helst egentligen kan ta första bästa bild online, paketera den som en NFT och påpeka att det är ett original. 

 

En annan säkerhetsaspekt är att NFT:er faktiskt kan innehålla i princip vad som helst. Och på grund av blockkedjetekniken kan det bli nästintill omöjligt för polisen eller andra säkerhetsorgan att ta sig in i filen. I värsta fall kan det leda till att stulet material laddas upp och aldrig kan tas bort. 

 

Så vad säger framtiden om NFT?

 

Framtiden för NFT är oviss, även om det fortfarande går framåt inom den digitala konsthandeln. Några har sagt att det bara är en fluga som snart kommer att gå över, men faktum är att tekniken är revolutionerande. 

 

Mycket kan man säga, men kryptovalutor och blockkedjeteknik kommer med all sannolikhet ha stor påverkan på våra framtida betalningslösningar och handel.

Från

Cryptomeister.com