Annonssamarbete med Lulebo

Nu ska lössen väck – en gång för alla

Under ett år har hyresgäster i en av Lulebos fastigheter klagat på vägglöss. Lägenheterna har sanerats för hundratusentals kronor, men lössen har kommit tillbaka. ”Nu har vi hittat orsaken och en gång för alla ska vi få
bort lössen”, säger Carl-Axel Sundbaum, fastighetschef.

Greger Lidman, förvaltare på Lulebo, tycker
det är bra att det finns en tydlig plan för att bli
av med vägglössen.

Greger Lidman, förvaltare på Lulebo, tycker det är bra att det finns en tydlig plan för att bli av med vägglössen.

Foto:

Native2020-10-09 07:30
Detta är ett annonssamarbete.

Det var i oktober 2019 som den första hyresgästen kontaktade Lulebo för problem med vägglöss. Sedan hörde ytterligare en hyresgäst av sig, och så ännu en. Lägenheterna sanerades allt eftersom anmälningarna kom in i tron om att problemet snart skulle vara ur världen. Men så i juni kontaktades hyresvärden återigen av hyresgäster som upptäckt löss i sina bostäder.

– Då började vi misstänka att det är något större problem som låg till grund för det här och inte bara enstaka lägenheter, säger Carl-Axel Sundbaum.

Direkt efter sommaren gick fastighetsägaren igenom samtliga lägenheter i byggnaden med hjälp av lushundar. Då visade det sig att en lägenhet, som inte anmält några problem, hade extrema mängder löss.

– Här hade vi källan till varför det inte gick att bekämpa de här lössen. Hur mycket vi än sanerade de andra lägenheterna fortsatte de att sprida sig härifrån. Det var omöjligt att få bukt med problemet när en av de drabbade lägenheterna aldrig sanerades, säger Carl-Axel Sundbaum.

undefined
Greger Lidman, förvaltare på Lulebo, tycker det är bra att det finns en tydlig plan för att bli av med vägglössen.

Hyresgästen är enligt hyreslagen skyldig att anmäla misstanke om skadedjur till hyresvärden. Hyresvärden är därefter skyldig att vidta åtgärder. I bekämpningen är hyresgästen sedan skyldig att följa de instruktioner som saneringsföretaget ger och eftersom detta inte skett i det här fallet har den aktuella hyresgästen sagts upp och fått lämna lägenheten.

Efter upptäckten har flera saneringar gjorts men på grund av den stora mängden löss har man ännu inte kommit tillrätta med skadedjuren. På grund av det här görs nu en exceptionell insats tillsammans med saneringsföretaget Nomor där sex lägenheter gås igenom ännu grundligare.

– Vi ska riva ut den värst drabbade lägenheten till betongen, och i de övriga fem tar vi bort lister, sätter ny tätning och sådana saker, berättar Carl-Axel Sundbaum och fortsätter:

– Sedan gör vi värmebehandling där alla sex lägenheterna värms upp till sjuttio grader under tre dygn. Det här görs samtidigt för att lössen inte ska ha möjlighet att krypa in i intilliggande lägenhet under behandlingen.

undefined
En av lägenheterna var extremt utsatt. Trots det anmälde aldrig hyresgästen problemen till hyresvärden och därför kunde skadedjuren leva vidare trots saneringar i andra lägenheter.

Det hyrs in speciella elverk som genererar 196 ampere för att kunna värma upp alla lägenheterna samtidigt. De hyresgäster som bor i lägenheterna som nu saneras kommer att evakueras och kompenseras av Lulebo.

– Vi är måna om att det här ska bli bra för alla inblandade, särskilt för våra hyresgäster. Nu går vi all in.

Den totala notan för Lulebos alla saneringar väntas hamna på omkring en halv miljon kronor.

– Det är första gången vi är med om något sådant här, i den här omfattningen. Men ska man se något positivt som det här för med sig så är det att vi upprättat nya rutiner för hur vi ska agera om liknande problem uppstår i framtiden, säger Carl-Axel.

Läs mer om, och kom i kontakt med, Lulebo här: https://www.lulebo.se/

Tips till hyresgäster

• Om du misstänker att du har fått skadedjur i lägenheten är du enligt hyreslagen skyldig att anmäla detta.

• För att minska risken att skadedjuren sprids är det viktigt att åtgärderna sätts in så snabbt och effektivt som möjligt.

• Hyresvärden ansvarar för att saneringen sker och hyresgästen måste följa de instruktioner som saneringsföretaget ger.

• Direkt du misstänker att du drabbats av skadedjur - kasta alla matvaror som är angripna, rengöra hyllor och lådor, tvätta textilier som är angripna.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Kuriren.