Annonssamarbete med Luleå Business Region AB

Innovation – en framgångsfaktor för LKAB

LKAB utvecklar ny teknik och planerar investeringar för att utvinna kritiska mineral som fosfor och sällsynta jordartsmetaller från gruvavfall – och behovet av dessa är enorma inom EU. "Om vi själva vill konsumera slutprodukten, till exempel elbilar, måste vi ta ansvar för att öka utvinningen nära oss. Det är nästan en etisk fråga samtidigt som det är en affärsmöjlighet", säger David Högnelid, strategi- och affärsutvecklingschef inom specialprodukter.

Sällsynta jordartsmetaller används i bland annat elektronik i elbilar.

Sällsynta jordartsmetaller används i bland annat elektronik i elbilar.

Foto: Adobe Stock

Native2024-04-15 10:00
Detta är ett annonssamarbete.

I den gröna omställningen, där fossila bränslen ska fasas ut och ersättas av förnyelsebar energi, behövs nya mineraler och metaller.  

Kina har länge dominerat marknaden för utvinning och förädling av sällsynta jordartsmetaller. Dessa används i bland annat elektronik, elbilar och vindturbiner – och efterfrågan ökar hela tiden. Idag produceras väldigt lite kritiska mineral, som sällsynta jordartsmetaller, inom EU. Men miljökraven är högre här.
– I Sverige kan vi producera dessa mineraler med en mindre miljöpåverkan. Det är av stor betydelse för energiomställningen och en grön global utveckling, säger David Högnelid.

Det finns många användningsområden för sällsynta jordartsmetaller och behovet spås femdubblas fram till 2030. Fosfor är i sin tur ett viktigt näringsämne i mineralgödsel som är nödvändigt för vårt jordbruk. För LKAB innebär detta ett nytt spännande affärsområde.
– Vi kommer att ha ett apatitverk i Gällivare där vi från gruvans restprodukter utvinner ett apatitkoncentrat. Det tar vi sedan via järnväg till Luleå och en kemiteknisk anläggning i Luleå industripark. 

undefined
LKAB etablerar ett nytt industrikluster.
undefined
LKAB ReeMap.

På anläggningen ska koncentratet förädlas till sällsynta jordartsmetaller, fosfor till mineralgödsel och gips nog att täcka hela Sveriges behov.

– Vi etablerar ett nytt industrikluster i Luleå och Gällivare. Det kommer att leda till mängder av jobb både i våra egna verksamheter och även hos underentreprenörer. Vi räknar med hundratals nya arbetstillfällen, säger David Högnelid. 

  Investeringen kommer uppgå till närmare 10 miljarder och produktionen beräknas vara i drift från 2028, beroende på miljötillstånd och när investeringsbeslut kan fattas. Totalt planerar LKAB att investera upp till 400 miljarder för att ställa om till fossilfri produktion och tillverkning av koldioxidfri järnsvamp.

– Vi planerar enorma förändringar. Vi ser att innovation inom stort och smått gjort att vi behållit vår konkurrenskraft historiskt och kommer säkerställa den framåt. 

undefined
"Vi ser att innovation inom stort och smått gjort att vi behållit vår konkurrenskraft historiskt och kommer säkerställa den framåt", säger David Högnelid, strategi- och affärsutvecklingschef inom specialprodukter på LKAB.

LKAB är gärna med och lyfter andra bolag som satsar på innovation och nytänkande. För tredje gången kommer de i år att delta på Luleå Business Awards och dela ut Innovationspriset. För bolaget är det viktigt att vinnarens produkt tillför ett värde för kunder, utöver att det är en innovation.  
– De måste ha kommit en bit och bevisat att det är produkt som fungerar på marknaden. Det är också viktigt att det finns en hållbarhetsaspekt, förklarar David Högnelid. 

Här kan du läsa mer om Luleå Business Awards.

Luleå Business Awards

Årets Luleå Business Awards hålls i Luleå Energi Arena fredagen den 24 maj. Elva priser kommer delas ut under galakvällen. Luleå Business Awards genomförs av Luleå Business Region tillsammans med en rad partners. Medarrangör till årets gala är kommunikationsbyrån Oh My.

Platinapartners: Deloitte, Gabardin, LKAB, Luleå Energi, Luleå Kommun, Meta, NTM Media, Samljus, Sparbanken Nord. Guldpartners: Advokatbyrån Kaiding, Galären, LF Norrbotten. Silverpartners: Företagarna, HS Copy, MAX, Niemi Bil, Nordea, SSAB. Bronspartners: DBT Capital, Handelsbanken, Lindbergs Konst & Ram, Quality Hotel Luleå.

Här kan du läsa mer om Luleå Business Awards.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Kuriren.