Redan 1996 tog Jeanette sitt samhällsintresse på allvar och började arbeta kommunpolitiskt. De två senaste mandatperioderna har hon varit heltidspolitiker för Vänsterpartiet och kommunalråd i Gällivare. Där är personalens arbetssituation ett högt prioriterat förbättringsområde.
— Det är hög tid att vi bemöter deras arbetsmiljöfrågor och det gäller inte bara att erbjuda bättre löner utan även att förbättra deras arbetssituation. Redan nu ser vi stora rekryteringsproblem av bland annat vårdpersonal och vi måste göra yrket mer attraktivt, menar Jeanette.
En del i arbetet med att uppnå detta är arbetstidsförkortning.
— Livet innebär så mycket mer än att bara arbeta. Det handlar om att få livspusslet att gå ihop och att få tid över till familj, vänner och fritidsaktiviteter. Det finns ett otroligt värde i den fria tiden och fler människor bör få inflytande och kontroll över sin arbetssituation och tid, säger Jeanette.
Tillsammans med Vänsterpartiet ställer sig Jeanette bakom förslaget om att förkorta den dagliga arbetstiden från åtta till sex timmar om dagen men med bibehållen lön.
— Det viktiga är att arbetstiden förkortas med bibehållen lön, ibland kan det kanske innebära fler lediga dagar istället. Här behöver personalen få vara med och planera sin arbetstidsförkortning utifrån behov och var man är i livet just då säger Jeanette och fortsätter:
— I grund och botten tror jag att alla verksamheter skulle gynnas av en arbetstidsförkortning. Det är bra för respektive anställds välmående samtidigt som det skapar en mer attraktiv arbetsplats och kan underlätta rekrytering. Men vi måste börja någonstans och i Gällivare valde vi att börja med sjuksköterskor som är de som just nu tillhör bland de mest svårrekryterade yrkestitlarna.
Att införa arbetstidsförkortningar är självklart något som bör ske successivt, och ur ett ekonomiskt arbetsgivarperspektiv tror Jeanette att det kan vara bra att börja med cirka två till fyra timmar i veckan och sedan öka nedtrappningen allt eftersom. I Gällivare har man under mandatperioden genomfört ett projekt för de kommunalt anställda sjuksköterskorna där man testat just detta och resultatet har bara varit positivt.
— Det började som ett test men nu har vi gjort arbetstidsförkortningen permanent. Under denna testperiod har det inte blivit någon som helst försämring i vården, utan snarare tvärtom. Sjuksköterskorna har mått bättre och det har gått bra att planera verksamheten trots förkortat arbetstid. Målet i försöket var att få fem sjuksköterskor att vilja bli fast anställda och stanna på arbetsplatsen och det har vi uppnått, berättar Jeanette och fortsätter:
— Vänsterpartiet är det enda partiet för mig just för att man jobbar med människan i centrum. Det är alla människors välmående som är grunden i alla våra frågor.
Representanter
Linda Jonsson
Pajala, 2:a namn på Vänsterpartiets regionlista
Det är väl känt idag att arbetstidsförkortning ger bättre återhämtning, minskad stress och en effektivare arbetsdag. Kortare arbetstid har, där det genomförts, gett upplevelsen av mer tid då utrymmet för fritid, hem och familj har ökat. En annan viktig hälsofaktor är att kunna försörja sig på sitt arbete. Med förkortad arbetstid blir det möjligt för fler inom sjukvården att arbeta heltid, där deltidsarbete idag är vanligt. Vi måste ha ett hållbart arbetsliv som även ger tid för det egna privatlivet.
Glenn Berggård
Luleå, 1:a namn på Vänsterpartiets regionlista och 15:e namn på riksdagslistan
För oss i den nuvarande regiongruppen i Vänsterpartiet har just arbetsförhållandena och arbetsvillkoren varit en viktig fråga som vi avser fortsätta jobba med. Vi har som exempel motionerat om arbetstidsförkortning – 6 timmars arbetsdag, rättvisa löner, tillitsbaserad ledning och styrning där inte vi i politiken eller regiondirektören skall styra och ställa i detaljerna utan överlåta till personalen. Det tänker vi genomföra när vi får förnyat förtroende att politiskt leda Region Norrbotten.