Kan du spara pengar med ett samlingslån?

15 mars 2022 12:48

Om du sitter med flera lån och krediter med tillhörande höga kostnader, så kan du gynnas av att titta på ett samlingslån. Denna typ av lån har tagits fram för att ens månadskostnader ska bli lägre och att man samtidigt blir skuldfri på kortare tid.

Samlingslån är en form av blancolån som enbart kan användas om man vill lösa in dyra lån och krediter, som ligger som belastning i ens budget. För att det ska bli en fördel för låntagarna, så ska samlingslånet förse dem med lägre avgifter varje månad. Samtidigt kommer det även bli lättare att enbart ha koll på en långivare, istället för flera olika.

Lån med mindre summor, som man har fått med en snabb ansökan och en snabb utbetalning tillkommer ofta med högre ränta och extra avgifter. Vilket gör att det ofta blir svårare att lösa in dessa skulder. I synnerhet om det finns flera olika smålån i högen.

Ingen garanti för bättre villkor

Om du väljer att samla alla lån på ett ställe kan man få bättre villkor, då det handlar om en större summa och avbetalningen kommer ske under längre tid. Däremot finns det ingen garanti för att det blir billigare i längden. För att vara säker behöver du räkna ihop alla kostnader du har på dina dyra lån idag och sedan jämföra denna summa med samlingslån.

Det kan vara möjligt att få bättre villkor med det större lånet om man även ansöker med en säkerhet eller försöker förbättra sin kreditvärdighet innan man går vidare. Det kan till exempel hjälpa om du löser in ett av de dyra lånen först och ser över om det finns eventuella kreditkonton eller kort som inte används. I så fall kan det bli vara bra att avsluta dessa krediterna.

Hur du prioriterar

Det viktigaste är att du är säker på alla detaljer med dina lån. Även om en del inte lyckas med att få ett billigare lån i längden, så väljer de ändå att samla sina dyra lån i ett större lån. Med anledningarna till att månadskostnaden blir lägre och det blir lättare för dem att betala av sina skulder. Dessutom påverkas kreditvärdigheten positivt av att enbart ha ett större lån, jämfört med flera små lån.

Det kan vara en avstressande faktor att endast ha en långivare att tänka på och att vara säker på att man klarar avbetalningen varje månad. Däremot är det bättre att till en början försöka få ett lån som i längden också blir billigare. Ta gärna hjälp av en lånekalkyl på nätet, som förenklar dina uträkningar inför jämförelse av lån.

Från

kredity.se