Annonssamarbete med Svensk Fastighetsförmedlning

Mäklarna tipsar: Så gör du en trygg bostadsaffär

Hur lyckas man med en trygg bostadsaffär på en orolig marknad? Fastighetsmäklarna på Svensk Fastighetsförmedling i Luleå delar sina bästa tips. “Det viktigaste för både köparen och säljaren är att de känner sig trygga med sin värdering och finansiering så de har möjlighet att byta bostad, även på en oroligare marknad. Är man förberedd så har man möjlighet att agera när drömbostaden dyker upp ”, säger Daniel Wandel.

“Det viktigaste för både köparen och säljaren är att vara förberedd så man vågar ta steget när man hittar sin nya bostad”, säger Daniel.

“Det viktigaste för både köparen och säljaren är att vara förberedd så man vågar ta steget när man hittar sin nya bostad”, säger Daniel.

Foto: Content Studio, NTM Media

Native2024-02-29 00:10
Detta är ett annonssamarbete.

Under förra året rådde en stor osäkerhet hos både köpare och säljare på bostadsmarknaden, till stor del på grund av räntehöjningar och inflation. Det ledde till att många avvaktade med att byta bostad trots ett behov eller önskan, menar Daniel Wandel och Marcus Johansson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Luleå.

– Förra året var det en orolig marknad ekonomiskt, man vågade inte eller hade inte möjlighet flytta eller byta bostad. Vi kan hjälpa till som ett bollplank tidigt i processen för att skapa bästa förutsättningarna och möjligheterna oavsett marknad, säger Daniel.

– Vi hör nu positiva tongångar från bankerna kring räntesänkningar under det kommande året. Det kommer ge fler hushåll en trygghet att våga ta steget, vi är i början av en nedförsbacke nu. Det finns ett uppdämt behov och försäljningen och omsättningen kommer att öka den närmaste tiden, säger Marcus.

undefined
Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja.

Under förra året arbetade Svensk Fastighetsförmedling med Aktiv Matchning, ett framgångsrikt arbetssätt på nuvarande bostadsmarknad som de kommer att fortsätta med framåt.

– Under tio års tid har vi byggt ett eget spekulantregister som vi arbetar med. I en databas registrerar spekulanterna exempelvis vilket område de önskar bo i, om de vill ha balkong, nyrenoverat samt övriga kriterier för just deras drömboende. Det kan vi sedan matcha mot rätt säljare och på så sätt para ihop köpare med säljare innan objekten läggs ut på marknaden, säger Marcus. 

– Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största oberoende mäklarkedja med 230 kontor runt om i landet där vi i ett tidigt skede matchar ihop säljaren tillsammans med köparen. Det gör att vi kan matcha en person i Gävle med en person i Luleå eller vice versa, vi kan hjälpa till från båda håll. Mycket grundar sig i den styrkan och kunskapen vi har i vår kedja, säger Daniel.

undefined
Under förra året arbetade Svensk Fastighetsförmedling med aktiv matchning och det är något de fortsätter med även framöver.

Frågor & Svar

Tänk på det här inför din bostadsaffär.

Vad är viktigt att tänka på som köpare?

– Utgå från dina behov och läs på om bostaden, helt enkelt att vara förberedd. Vilket vi även hjälper till med, men allt startar med en första fråga “vart vill du flytta?”, säger Marcus och fortsätter:

– Viktigt är också att i ett tidigt skede prata med banken så att man vet sina förutsättningar. Vi rekommenderar att sälja först för att veta vad du har att röra dig med. Vi har fyra oberoende banker att kontakta i vårt kundsystem. Svensk Fastighetsförmedling har även en egen bolånetjänst som kan hjälpa till.

– Låt det ta sin tid, du kommer till slut att hitta ditt drömhem. Försäljningstiderna har varit längre, stressa inte fram ett beslut utan ta dig tid att utforska hus och område noggrant. Äger du ditt boende så starta med vår “aktiv matchning” så har vi redan köpare när ni har hittat ert nya boende, så det underlättar att ta beslutet att byta bostad, säger Daniel.

undefined
“Vi ser en ljus framtid för bostadsmarknaden, fler och fler vågar ta steget till affär”, säger Marcus.

Vad är viktigt att tänka på som säljare?

– Det är viktigt att du som säljare är engagerad och tar in de tips vi ger så att du som säljare kan skapa rätt förutsättningar för just din bostad. Samarbetet mellan mäklare och säljare är viktigt, lyssna på råd från din mäklare och skapa bra förutsättningar som leder till ett önskvärt resultat, säger Marcus.

– Det är bra att göra en förbesiktning, om något skulle upptäckas går det att åtgärda i ett tidigt skede. Var ute i god tid, det skapar en trygghet och gör att vi kan skapa ett större kundunderlag. Även fast du inte har tänk sälja direkt men kanske inom det närmsta året, hör av dig till oss redan nu, säger Daniel.

Vilka råd kan ni ge till de som funderar på att köpa eller sälja?

– Jag brukar säga “trygg affär och bäst betalt”.  Det är viktigt att ha ett förtroende för sin mäklare som köpare och jag har ännu inte träffat en säljare som inte vill ha bäst betalt. Se till att välja en mäklare som kan möta dina behov både när det gäller produkter samt kunskap, säger Daniel. 

undefined
“Se till att välja en mäklare som kan möta dina behov både genom produkter samt kunskap”, säger Daniel.

Byggnationerna i Luleå kommun tog delvis en paus förra året på grund av räntehöjningarna och prisuppgångar, berättar Marcus och Daniel. De ser nu en ökad efterfrågan på utbudet av bostäder i Luleå inför 2024.

– Vi ser en ljus framtid för bostadsmarknaden, fler och fler vågar ta steget till affär. Flera byggnationer och projekt är igång. Trenden för räntesänkningarna kommer att fortsätta och vi märker av en helt annan rörelse på marknaden nu jämfört med förra året, säger Marcus.

Om företaget

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. De är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare i Sverige och i Spanien. 

Tjänster för dig som ska sälja:

Bostadsvärdering: Boka en värdering med mäklare och få en exakt värdering av din bostad.
Bostadsvärdet: Prenumerera på prisutvecklingen av din bostad månad för månad och hitta rätt tidpunkt för en affär.
Träffsäker SMART-annonsering hittar köparen: Annonsera i digitala och sociala medier och öka chansen till en snabbare försäljning med ett högre slutpris.
Varudeklarerat: Marknadens mest omfattande paket för besiktning och försäkring, för både villa och bostadsrätt.
Mina sidor: På Mina sidor har du ett extra digitalt stöd under försäljningen där du när som helst kan kolla hur den fortskrider.

Tjänster för dig som ska köpa:

Bevakning: Håll koll på bostadsutbudet i den stad, det område eller på den gata du är intresserad av.
Varudeklarerat: Marknadens mest omfattande paket för besiktning och försäkring, för både villa och bostadsrätt.
Bostadsvärdet: Prenumerera på prisutvecklingen av din bostad månad för månad och hitta rätt tidpunkt för en affär.
Mina sidor: På Mina sidor hittar du bostäder du sparat och anmält dig till samt träffarna från dina bevakningar.
Jämför bolån: Med tjänsten Ordna Bolån kan du med en ansökan jämföra erbjudanden från flera banker för att hitta bästa alternativet för dig.

Läs mer om Svensk Fastighetsförmedling här.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Kuriren.