Stekpannor finns i varje kök och används flitigt av de flesta oavsett om det är till finmiddag på fredagen, brunchpannkakor eller för att steka ägg. Det finns en bred uppsjö av olika modeller på marknaden som alla påverkar din matlagning på olika sätt.
– När du väljer stekpanna ska du tänka på hur mycket mat du lagar, vad för sorts mat och hur du lagar den. Sedan går det att välja material, höjd på kanterna, med eller utan lock och hur många stekpannor du behöver, säger Krister Boman.
Personalen på Cervera Storheden hjälper dig gärna att hitta rätt bland alla stekpannor. De är vana vid yngre kunder som precis flyttat hemifrån men även de som är erfarna i köket och vill ta sin matlagning till ytterligare en nivå.
– Stekpannan har en inverkan på matlagningen men kocken är det viktigaste. Däremot gör rätt förutsättningar det lättare att lyckas med maten, säger Krister Boman.
Livslängden på stekpannor varierar mellan allt från några år upp till en livstid. En stekpanna i kolstål går aldrig sönder om man behandlar den rätt. Generellt ska man vara glad om en belagd panna håller cirka tre till fem år, fast är det enda stekpannan i hushållet är det inte konstigt om den har gjort sitt efter två till tre år. Ger man stekpannan mycket omtanke och kärlek så lever den längre.
– Du märker att det är dags för en ny stekpanna när den tappat sin non-stick effekt, är nött invändigt eller inte beter sig som den tidigare gjort, säger Krister Boman.
Följ Cervera, Luleå på Instagram för att ta del av mer tips.
Tips från Coachen
Smörjning är ett måste för icke belagda stekpannor, de måste alltid smörjas innan och efter stekning. Första gången du använder din panna i gjutjärn behöver du täcka botten med olja och långsamt värma upp den. Dra sedan undan pannan, låt den svalna och suga åt sig oljan ordentligt innan du torkar den.
Rengöringen är en jätteviktig del i hur du tar hand om din stekpanna. Vänta alltid till den svalnat innan du diskar och kom ihåg att diskmedel är förbjudet att använda på gjutjärnspannor.
Värm aldrig upp en stekpanna på högsta värmen direkt. Värm istället upp den långsamt, överhettar du stekpannan gång på gång kommer den nötas snabbare.
Stekpanna i kolstål, Kockums, 799 kr
En flersidig stekpanna som passar den vana matlagaren. Svenskproducerad av kolstål från SSAB och saknar beläggning, istället är den inbränd med olja i tre omgångar. Denna panna blir bättre ju mer du använder den, går även att använda i ugn, tål höga temperaturer och sprider värmen jämnt.
HaptIQ, Scanpan, 2279 kr
Allroundpanna i dansk design med non-stick som gör den lätthanterlig. HaptIQ är en hybrid av tidigare serier från Scanpan och för vidare de bästa egenskaperna från vardera stekpanna. Scanpan vinner ofta bäst i test och är en prisvärd vinnare - en lätthanterlig stekpanna för vardagen.
Proline 7, Demeyere, 2699 kr
Denna rostfria panna används flitigt i restaurangkök och håller livet ut. Perfekt för matlagningsentusiasten och den professionella kocken. Den är Silvinox-behandlad och ger samma stekyta som en grill. Sju lager bygger upp pannan vilket gör att den tar längre tid att värma upp men det är värt väntan menar Krister.
Olika material
Kolstål - Perfekt för kötträtter, får upp ordentlig värme.
Gjutjärn - Ger härlig stekyta på maten.
Belagda panna (non-stick eller keramisk) - Passar bra för känsliga maträtter som exempelvis äggröra.
Rostfri - Används av kockar, ger fantastisk mat men kräver kunskap.
Pastatips!
Culimats sauteuse 26cm, 1799 kronor, med högre kant är perfekt för pastaälskaren. Gör en pastasås i den och slå sedan över den kokta pastan. Rör ihop såsen och pastan så gifter smakerna sig.