Nu börjar det bli dags att baka godsaker till adventsmyset. Du, Mikaela, har själv ett stort intresse för bakning, har du något smarrigt tips att dela med dig av?
– Absolut! Mixa oreokakor med philadelphia tills det blir en geggig smet. Rulla denna till små bollar, doppa dem i smält choklad, till exempel Marabou mjölkchoklad. Toppa med ett gott strössel och lägg sedan bollarna på en plåt med smörpapper i botten, låt dem ligga tills chokladen stelnat. Sen är det bara äta och njuta!
När fick du upp ögonen för bakning?
– Det var när jag var liten. Jag gjorde ofta kok-ihop-kakor som smakade mer salt än sött. Det var mer som att baka trolldeg som man snörde in i ugnen och bjöd mamma. Inte gott, men roligt.
Vad är största tjusningen med att baka själv, i stället för att köpa färdigt fika och godis?
– Jag tycker att det är roligt att kunna ta fram fika från frysen när jag får främmande. Och det känns extra roligt om det är hembakt. Man vet exakt vad som är i.
Märker du av någon trend kring bakning och matlagning?
– Javisst! Det finns många matinfluencers idag som inspirerar människor att laga mat och baka hemma. Det märker vi av i butiken, många kommer in och söker efter en väldigt specifik produkt som ska vara med i ett visst recept. Den här trenden har varit stark under hela året, kanske är det en effekt av coronapandemin, när man inte kunnat gå ut och äta i samma utsträckning.
Om man inte gillar eller har tid att baka själv då, hur skapar man då adventsmys hemma eller på jobbet?
– Inga problem. Vi på ICA Kvantum i Luleå har nybakat fika i butiken som man kan satsa på i stället, det är dagsfärskt och jättegott. Det kan jag starkt rekommendera!
Recept
BARS MED NÖTTER OCH TORKAD FRUKT
Ingredienser
ca 16 bitar
10 torkade fikon
10 torkade aprikoser
2 dl russin (gärna sultanrussin)
1/2 tsk mald ingefära
1/2 tsk mald kanel
1 dl pistagenötter
1 dl pecannötter
1 dl riven kokos
Gör så här
1. Mixa fikon, aprikoser, russin och kryddor till en tjock smet i en matberedare. Tillsätt ev. lite vatten om det är för tjock för att mixa. Hacka nötterna och blanda med smeten.
2. Lägg smeten på bakplåtspapper och forma till en kompakt kaka, ca 10x20 cm (för 16 bitar).
3. Låt stelna i kylen.
4. Vänd kakan i kokosen och skär i bitar. Förvaras i kylskåp.
CHOKLADDOPPADE VINDRUVOR MED POLKAKROSS
Ingredienser
50 druvor
50 vindruvor
6 polkagrisar
100 g mörk bakchoklad
Gör så här
1. Skölj druvorna och låt dem torka.
2. Krossa karamellerna i en mortel.
3. Bryt chokladen i bitar och lägg den i en skål, smält i vattenbad eller i mikrovågsugn.
4. Doppa druvorna i chokladen och lyft upp dem en och en på ett bakplåtspapper.
5. Strö över polkagriskrosset och låt chokladen stelna. Förvaras i kylskåp.
PEPPARKAKSBOLLAR MED DADLAR OCH MANDEL
Ingredienser
ca 25 st
2 dl sötmandel
100 g urkärnade färska dadlar
2 msk agavesirap
2 msk kokosolja
3 msk kakao
1/2 tsk pepparkakskryddor
1 krm salt
ca 2 dl rostade mandelspån
Gör så här
1. Mixa alla ingredienser förutom mandelspånen till en jämn massa. Ställ i kylskåpet ca 2 timmar.
2. Rulla till ca 25 små bollar (för 25 st). Smula mandelspånen och rulla bollarna i dem. Förvara i kylskåp.
SÖTSURA LINGONREMMAR
Ingredienser
ca 20 st
500 g lingon
3 - 4 msk honung
Gör så här
1. Koka lingon och honung i en kastrull några minuter. Ta från värmen. Mixa slätt med en stavmixer.
2. Bred ut lingonsmeten till ett jämnt lager på en bakpappersklädd plåt. Ställ mitt i ugnen 4–8 timmar på 80°C, tills de är sega. Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut fukt. Skär eller klipp sedan i remmar.
Tips! Smaksätt med ingefära! Skala och hacka eller finriv 3—4 cm ingefära (för 20 st). Tillsätt tillsammans med lingon och honung i kastrullen.
För fler juliga och söta recept, besök ica.se.
Är du även sugen på lite smarriga middagstips, kolla in några av våra utvalda favoriter här!