Annonssamarbete med Laitis

Från hobby till familjärt norrländskt storföretag

Mattias Hedlund är vd och platschef för Laitis i Umeå.
Mattias Hedlund är vd och platschef för Laitis i Umeå.

Det började som en hobbyverksamhet i ett villakvarter, men med tiden har Laitis vuxit och är nu en etablerad spelare i övre Norrland med kunder inom industri, verkstäder och bland privatpersoner. "Egentligen är vi den gamla sortens järnhandel i modern tappning", säger Mattias Hedlund, vd.

Native 27 maj 2021 14:46
Detta är ett annonssamarbete.

Nästa år blir det jubileum. Då är det nämligen sextio år sedan Erik Laiti startade sitt företag Laitis Bil & Bult – det som senare kom att heta Laitis. Erik Laiti från Luleå var egentligen rörmokare, men hade som sidoverksamhet att hemma i garaget ladda bilbatterier och sälja begagnade bildelar. Det fanns dessutom ett stort behov av skruv och bult i järnverkens kölvatten. Erik Laiti var noggrann med kvalitet och fick rykte om sig att vara bäst i branschen. När verksamheten växte ur garaget flyttade han till en lokal i centrala Luleå och därefter expanderade företaget stadigt. 

– På den tiden fanns det mest dyra originaldelar till bilar, men Erik importerade och köpte även billigare bildelar från svenska grossister. Det fanns en väldigt stor efterfrågan, berättar Leif Larsson, före detta miljö- och kvalitetsansvarig på Laitis, numera konsult och pensionär.

När Erik Laiti sålde företaget i slutet av 1980-talet fanns hans butiker på fem orter i Norr- och Västerbotten och trots vissa fallgropar har verksamheten expanderat långsamt men stabilt med några olika ägare under årens lopp. Affärsidén har utvecklats och idag förser man industri, verkstäder och även privatkonsumenter med verktyg och reservdelar. 

– Industridelen i företaget växte fram och nu är den lika stor som bilsidan. Där är vi en stabil leverantör lokalt och regionalt. Laitis är ett familjärt företag med över hundra anställda och att under mina 21 år i företaget få jobba för nya marknader och med nya möjligheter har varit spännande, säger Leif Larsson.

 

Läs mer om Laitis här!

 

Företaget fortsätter att utvecklas och jobbar ofta med helhetslösningar för sina kunder. Ett företag som är ute efter ett visst verktyg kan visa sig även behöva utbildning och skyddsutrustning. Allt sådant kan Laitis hjälpa till med. Mattias Hedlund, vd och platschef i Umeå, menar att Laitis är unikt på det sättet.

– Vi säljer vårt kunnande och löser kundens problem oavsett om det handlar om företag eller privatpersoner. Vi hjälper till med bilreservdelar, maskiner och verktyg och vi strävar hela tiden efter att bli bättre, säger han.

 

undefined
Laitis fortsätter att utvecklas och jobbar ofta med helhetslösningar för sina kunder.


 

Här hittar du Laitis i Norr- och Västerbotten
 

Sedan ett år tillbaka står KG Knutsson AB, KGK, som ägare till Laitis. En nygammal bekantskap då de även ägde företaget i början av 1990-talet. Dessutom ansluter Laitis till BIG-gruppen, en gemensam inköpsorganisation där samtliga bolag är delägare, den här sommaren. 

– Det känns bra med starka ägare i KGK. De vill satsa på norra Sverige och är intresserade av den utveckling som sker här och med vår lokala kännedom och erfarenhet kommer samarbetet med BIG-gruppen att förstärka och utveckla förankringen i regionen, säger Mattias Hedlund.

 

Kolla in Laitis sortiment här

Fakta

Laitis Handels AB är grossist och leverantör av bildelar och verktyg till företag och privatkonsumenter samt stat och kommun.

Laitis finns idag med butiker och lager i Umeå, Skellefteå, Piteå, Luleå, Boden, Gällivare, Pajala och Kiruna samt en e-handel för privatpersoner. 

KGK äger Laitis Handels AB sedan 2020.

Laitis Handels AB är delägare i inköpsorganisationen BIG sedan 2021.

 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Kuriren.