Folkhälsomyndigheten kräver fler åtgärder på spelmarknaden

3 maj 2022 15:43

Antalet personer med spelproblem i Sverige har inte minskat sedan den nya spellagen infördes för drygt tre år sedan. Det visar en färsk undersökning från Folkhälsomyndigheten. Flera av de börsnoterande spelbolagen menar att det beror på att det svenska systemet inte är tillräckligt vattentätt, och att man bör arbeta hårdare med att komma åt de olicensierade bolagen.

 

Ett fåtal spelare står för majoriteten av omsättningen

Sett till spelmarknadens ökade omsättning ser intresset för spel online ut att växa sig allt starkare. År 2021 omsatte bolag på den licensierade spelmarknaden hela 26 miljarder kronor, 5 procent mer än året dessförinnan. I en undersökning från år 2018 uppskattade Folkhälsomyndigheten att enbart 3 procent av spelarna står för cirka hälften av den totala omsättningen, och utredaren Ulla Romild på FHM tror att det ser ungefär likadant ut idag.

 

Utöver dessa siffror bedömer det brittiska analysföretaget H2 Gambling Capital att den olicensierade marknaden kammade hem ytterligare 2,4 miljarder kronor från svenska spelare. Hur pass väl den siffran stämmer överens med den faktiska verkligheten finns det i dagsläget inga uppgifter på, eftersom man inte har tillgång till de olicensierade bolagens redovisningsuppgifter.

 

Sedan 2019 måste spelbolagen enligt lagen ha beviljats en svensk licens för att för att få rikta sig till den svenska marknaden. Trots detta finns det mängder av spelbolag som saknar en svensk licens där svenskar väljer att spela dagligen. 22 procent av dem är enligt analysen från H2 Gambling Capital avstängda på Spelpaus.se, och kan med andra ord, inte spela på ett svensklicensierat bolag under avstängningsperioden.

Föreslår ett gemensamt register bolagen emellan

Antalet svenskar med någon grad av spelproblem har inte blivit färre sedan den nya spellagen infördes 2019. Det visar Folkhälsomyndighetens nya undersökning. Totalt handlar det om 352,000 personer mellan 16–84 år, och FHM kräver nu att fler åtgärder vidtas:

 

- ”Det skulle till exempel kunna vara att anhöriga kan initiera en avstängning på Spelpaus, eller att alla operatörer har ett gemensamt register över spelarnas insats- och förlusttak”, säger Ulla Romild.

 

Jonas Daag, Sverigechef på Kindred, är positiv till ett eventuellt gemensamt mätningssystem för bolag med svensk licens, men framhåller även att man bör lägga mer energi på att komma åt de olicensierade aktörerna:

 

- ”Så länge de finns ett par knapptryckningar bort kommer problematiken kvarstå, då spelar det ingen roll hur mycket regelverket skruvas åt för operatörer med licens. Lagstiftarna och myndigheterna behöver öka tempot för att täppa till hålen för de olicensierade bolagen”.

Spelpaus är bra – men inte tillräckligt

Enligt Kindreds egna uppgifter står de personer med spelproblem för ungefär 4 procent av intäkterna, men till år 2023 har bolaget som mål att siffran ska vara nere på noll. Ulla Romild på Folkhälsomyndigheten menar dock på att Kindreds och andra spelbolags siffror låter alldeles för låga, och hänvisar till det faktum att endast 3 procent står för 50 procent av spelmarknadens totala omsättning.

 

Ulla Romild konstaterar också att avstängningsfunktionen Spelpaus.se, som för närvarande utnyttjas av 70,000 svenskar, inte har haft tillräckligt stark verkan för de med spelproblem av den absolut allvarligaste graden. Hon menar på att det inte räcker med en avstängning för att få bukt med problematiken, och att spelbolagens omsorgsplikt därför bör utvecklas och likaså det förebyggande arbetet.   

Från

Videoslots.com