Meja Nordlöf är 17 år och bor i Piteå, hon är en av kunderna som börjat utforska det nya sortimentet av lokalproducerat och hittat nya favoriter, som Luleå Konfektyr kolasås.
– Den är riktigt god på brownie eller glass. Jag gillar också hjortronsylten, jag brukar inte plocka hjortron själv så det är skönt att det finns att köpa. Sedan vet jag att min pappa verkligen gillar pitekaffe, säger Meja.
Varorna som hittat till butikerna genom samarbetet med Noah finns på tydligt utmärka sektioner. Målet är att erbjuda ett brett utbud som lockar både den som vill köpa ett enkelt tilltugg och matlagningsintresserade personer som Meja.
– På senaste tiden har jag lagat mycket asiatiska rätter, jag gillar verkligen att laga mat och testa nya recept. Jag provjobbade tidigare i köket på en restaurang och efter det växte mitt intresse för matlagning extra mycket, säger Meja.
Ett mål för Coop Norrbotten är att fler ska få upp ögonen för närproducerade produkter. I Mejas gymnasium har de pratat en del om lokalproducerad mat, men hon tycker att ämnet förtjänar ännu mer uppmärksamhet.
– Jag tycker det är bra med lokalproducerat eftersom det både bidrar till en bättre miljö och gynnar företagen här i norr, säger Meja och fortsätter:
– Min familj brukar alltid försöka köpa lokalproducerade grönsaker, mejeri och kött om det finns som alternativ. Vi gillar också att prova på olika lite lyxigare produkter till helgen eller ta med de som present när vi ska bort.
Vad vill du testa från sortimentet framöver?
– Det finns många godisar jag vill testa som ser goda ut, bland annat en choklad med lakrits. Sedan skulle jag vilja köpa lokalproducerad tagliatelle och laga tillsammans med ett gott kött.
Värnar om småskaliga leverantörer
Det finns produkter från drygt 100 lokala leverantörer hos Coop Norrbotten idag och siffran förväntas stiga. Noah är mellanhanden som hjälper de mindre producenterna med allt praktiskt för att ta sig in till större butiker som Coop. Samarbetet mellan Noah och Coop Norrbotten gör det mycket lättare att ta in fler lokala produkter förklarar Helene Ljungstedt, Chef marknad, kommunikation och hållbarhet på Coop Norrbotten.
– Vi värnar om småskaliga leverantörer och tycker det är viktigt att låta dem ta plats i våra butiker. En ambition är att Norrbotten ska bli ett mer självförsörjande län och då är det viktigt att göra närproducerad mat lättillgängligt. Vi upplever att norrbottningar försöker välja lokalt i största möjliga mån, säger Helene Ljungstedt.