Många tar fram grillen för första gången nu i dagarna, medan vissa inte ens har slutat – de grillar året runt. Det menar Fred Hedberg, köttexpert på ICA Kvantum Luleå.
Vilket är ditt bästa grilltips?
– Det bästa tipset är att ta god tid på sig och vänta tills man får en bra glöd.
Vilket är det vanligaste misstaget folk gör vid grillen?
– Att lägga på köttet för tidigt. Låt det ta tid så att det hinner bli en fin glöd. Det är svårt att säga en exakt tid, för det beror på vad du har för slags kol och grill.
Vilket kött gör sig bäst på grillen?
– När det kommer till nötkött så är entrecôte bäst. Välj gärna en som är fast och välmarmorerad, med mycket insprängt fett, då blir det saftigt och mört. Många köper kött som har så lite fett som möjligt i sig, men det är helt tvärtom, för det är där smaken sitter.
– Ett annat tips är att grilla några färska korvar att äta innan man börjar med huvudrätten.
Vilka är de godaste tillbehören?
– Jag älskar att fritera pommes, det funkar alltid till grillat. Men ibland räcker det bara med en god, fräsch sallad till.
Vilka är dina gröna favoriter på grillen?
– Majskolvar och sparris är jättegott. De väntar jag lite med och lägger på grillen just innan servering.
Hur är din optimala grillkväll?
– Med vänner och familj. Det handlar inte så mycket om maten egentligen, utan om vilka man delar den med. Mat är ett sätt för folk att få umgås, det är sällskapet som är det viktigaste.
Freds favoriter
1. Secreto iberico. Kallas ”grisens hemlighet”, en köttdetalj som sitter kring halsen, och som är jättefet och jättegod.
2. Färska majskolvar.
3. Halloumi och grillost. Särskilt Norrmejerier och ICA:s nyhet ”Norrländsk grillost”.
Se aktuella erbjudanden från ICA Kvantum Luleå här!
Recept
Rostad potatis med dijonsmetana
Rostad la vie potatis med dijonsmetana är en kaxig potatissallad med sting av pepprig senap. Dessutom är allt du behöver en ugn och plåt för tillagning.
Ingredienser (4 portioner)
900 g potatis (gärna la vie potatis)
2 msk olivolja
salt
svartpeppar
1 kruka basilika
125 g salladslök
3 msk dijonsenap
2 dl smetana
250 g miniplommontomater
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°C. Sätt in en plåt i ugnen.
2. Skölj och dela potatisen på längden, blanda den med olja, salt och peppar.
3. Lägg potatisen på den förvärmda plåten och sätt in den mitt i ugnen ca 25 minuter eller tills potatisen är mjuk. Rör försiktigt om då och då.
4. Hacka basilikan grovt. Skölj, ansa och strimla salladslöken fint.
5. Blanda potatisen med basilika, salladslök, senap, smetana och tomater. Smaksätt med salt och peppar.
Recept
Chimichurri
Prova att göra en klassisk chimichurri – en smakrik sås eller marinad med ursprung i Sydamerika som du gör genom att blanda persilja, chili, olivolja, lök och syrlig citronjuice. Chimichurrin är god som marinad till grillat kött, eller som tillbehör till kött eller fisk.
Ingredienser (8 portioner):
2 dl finhackad persilja (2 dl motsvarar 2 krukor)
1 dl olivolja
1/2 dl citronjuice
3 msk finhackad schalottenlök
1 tsk finhackad vitlök
1 tsk chiliflakes (t ex red hot chilipepper)
1 1/2 krm salt
Gör så här:
Rör ihop persilja, olivolja, citronjuice, schalottenlök, vitlök och chiliflakes i en skål. Smaka av med salt.