Visionen: Så kan nya Storheden utformas

När konsumtionsvanorna förändras påverkas även våra handelsplatser. Nu bjuds invånarna i Luleå in för att tycka till om hur Storheden City ska se ut i framtiden.

6 december 2019 07:00

Hur ska Storheden se ut 2030? Det frågar sig fastighetsägaren Nyfosa, arkitektkontoret Warm in the winter och Luleå tekniska universitet. Tillsammans har de tagit fram tre visionsförslag som nu ställs ut utanför Stora Coop på Storheden.

– Det ska bli spännande att se vilka reaktioner och idéer de olika visionsförslagen väcker hos invånarna i Luleå. Vi har hittills samarbetat med arkitekter, forskare och Luleå kommun, men i slutänden är det ändå invånarna som ska vistas på platsen och använda dess funktioner, säger Kent Wiklund, projektansvarig på Nyfosa.

Visionerna som tagits fram har tre olika inriktningar och heter Handelsstaden, Logistikcentret och Upplevelsehubben.

Handelsstaden är utformad utifrån fokus på innovation, företagande och handel. Logistikcentret är en vision där produktion och distribution av varor står i centrum. Även återvinning och återbruk får ta plats i den här visionen för Storheden, liksom en helt automatiserad handelsplats. Upplevelsehubben blandar kultur, upplevelser och handel under ett och samma tak där taket används för skid- och löpspår.

Utställningen öppnar idag 6 december och är öppen till den 15 december.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Parmhed