Stänger restaurang Utblick – här är Huuvas nya satsning

Pia Huuva har drivit White Guide-restaurangen Utblick på Luppioberget under sex års tid. Nu stänger hon restaurangen och satsar på pop up-koncept med sitt egna företag.

20 september 2019 14:23

Kaféverksamheten på Luppioberget, cirka tio kilometer söder om Övertorneå centrum, har funnits ända sedan 60-talet. Den nuvarande byggnaden är ritad av arkitekten Mats Winsa och uppfördes år 2014. Sedan dess har Pia Huuva, ägare av AB Utblick Tornedalen, drivit Restaurang Utblick där.

De senaste tre åren har restaurangen listats i den prestigefyllda restaurangguiden White Guide.

Nu har Övertorneå kommun lagt ut anläggningen till försäljning och Pia Huuva, som har arrenderat den under sex års tid, flyttar ut. Det var i våras som hon fick beskedet om att man inte hade för avsikt att förlänga avtalet.

– Nu siktar jag och mitt företag AB Utblick Tornedalen på att utvecklas på annat håll. Vi kommer att jobba med pop up-koncept och spännande hållbara matkoncept. Vi har drivit restaurangen säsongsvis och började förra året med något vi kallar för smakvandringar på Luppioberget. Vi ska fortsätta med smakvandringarna där, men kommer även att utöka till Luleå och under vintermarknaden i Jokkmokk. Vi kommer även att ha ett samarbete med ett antal utländska turoperatörer som kommer på besök här framöver, så det händer mycket framöver.

Hur känns det att inte driva restaurangen längre?

– Det har varit helt fantastiskt att träffa så mycket människor som jag gjort under åren. Jag kommer fortsätta träffa massa trevliga människor fast på annat håll. Framtiden känns spännande tycker jag.

Vilka är dina höjdpunkter från den här tiden?

– Att få finnas med i White Guide, det är en stor ära. Sen att vara på en plats som så många har goda och trevliga minnen av, både bakåt i tiden och i nutid. Och sen all glädje, så många trevliga människor som har uttryckt sin glädje över att se utsikten, äta gott och njuta av livet. Det är det vi tycker om, det är det vi kommer fortsätta med, även om vi gör det på andra platser, säger Pia Huuva.

Vad händer nu?

– Vi har fortfarande några abonnerade grupper de närmsta dagarna. Sen städar vi ihop och flyttar. Vi har stäng för allmänheten redan och vårt avtal löper ut sista september.

Prisidén för restauranganläggningen är fyra miljoner kronor och enligt Lars Niemi på Övertorneå kommun beror försäljningen på ett tidigare beslut.

– Det är ett gammalt kommunfullmäktigebeslut som ligger till botten i det. Vi ska sälja fastigheter där vi inte har egen verksamhet.

Vad hoppas ni ska hända med anläggningen?

– Vi hoppas att vi får en bra köpare som kan driva vidare och utveckla området, säger Lars Niemi.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Emborg