Nytt lokalt matkoncept lockar tusentals

Maten kommer till dig istället för att du ska åka till de som framställer den. Det är konceptet för Reko-ring Piteå som redan fått över två tusen medlemmar.

28 mars 2020 07:00

Det finns ett stort intresse för mat från Piteå som ort. Det har ett gäng lokala producenter tagit fasta på och startat Facebookgruppen Reko-ring Piteå. Där skapas relationer mellan dem som föder upp och odlar vår mat och de som sedan tillagar och äter den. Reko står för rejäl konsumtion och är ett sätt att handla och sälja lokalproducerat mat, helt utan mellanhänder.

Det hela går ut på att man på ett enkelt sätt ska beställa via sociala medier och betala direkt. Matproducenterna kommer sedan in till stan på utsatt dag och tid för att leverera varorna.

Gruppen fungerar som en länk mellan administratörerna och de företag som jobbar med lokalproducerad mat.

Josefin Lundberg från Svensbyn är en av initiativtagarna. Hon berättar att de gör detta på ideell basis med uppbackning av det lokala Hushållningssällskapet och projektet Gröna näringar.

Det råder inte brist på intresse, tvärtom har gruppen redan över två tusen medlemmar.

– Vi blev överväldigade över hur snabbt det spreds. Konsumenter saknas verkligen inte, men vi skulle behöva vara fler producenter, nu är vi mellan 20 och 30 företag.

Strax före påsk äger den första utlämningen rum på Västra kajen.

– Det kommer att finnas kött från olika djurslag, korvar, rökt fisk, potatis, honung, saft, sylt och bakverk med mera, men man måste ha beställt i förväg, säger hon.

Tanken är att sedan leverera en gång i månaden, möjligen tätare under sommaren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Catrin Renlund, Piteå-Tidningen