Just nu: Nytt varsel på Gestamp

Gestamp Hardtech i Luleå stänger ner sin tillverkning av verktyg och varslar 55 tjänster.

10 september 2019 10:18

– Verktygstillverkningen i Luleå lider av låga ordervolymer och överkapacitet till följd av snabba förändringar i den globala fordonsindustrin. Efterfrågan på verktygsutrustning fortsätter att falla och orsakar prispress. Konkurrenskraften viker och vi ser ingen uppgång i sikte under kommande år. I den här situationen ser Gestamp dessvärre ingen annan lösning än att konsolidera verksamheten till färre enheter och stänga Tooling i Luleå, säger Johan Balck, vd för Gestamp Hardtech, i ett pressmeddelande.

Tillverkningen består av verktyg för produktion av metallkomponenter till fordonsindustrin

Gestamps andra verksamheter i Luleå, produktion och forskning & utveckling som tillsammans sysselsätter 250 medarbetare, omfattas inte av beslutet.

Våren 2018 varslade Gestamp drygt 200 anställda på produktionssidan. Gestamp skriver i pressmeddelandet att produktionen utvecklats positivt efter övergången från femskift till treskift.

LÄS MER: Balck om förlusterna, varslet och framtiden

– Vårt strategiska intresse i Gestamp Hardtech i Luleå är oförändrat. Luleå är ett världsledande metallurgiskt centrum och Gestamp är en del i det, säger Francisco López Peña, CEO för Gestamp.

Nu vidtar fackliga förhandlingar och målet är att informera alla som berörs inom sex veckor, och att stängningen ska vara helt genomförd senast januari 2020.

Johan Balck ska vara tillgänglig för fler kommentarer efter klockan 15. Norrbottens Media söker representanter för IF Metall.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Emborg Jonny Vikström