Hennes hobby blev till företag

Det började som en tjänst åt grannen på 90-talet. Nu har Marita Öhlunds verksamhet vuxit över gatan. ”Det känns jättebra”, säger hon.

15 maj 2019 17:30

Marita Öhlund har alltid älskat att odla. I början av 1990-talet bad en granne henne att sätta tio petunior – något som blev början på en växande sidoverksamhet. De tio petuniorna blev hundra och grannar och vänner fick ta del av blommorna. Året efter ville de ha fler. Efter succén bland vänner och bekanta blev det en trädgårdsutbildning.

– Då började intresset vakna för att göra företag av det. Så 2000 startade jag mitt företag, men det var ju fortfarande jätteliten skala. Jag har jobbat heltid med annat, säger Marita Öhlund.

Även om branschen är säsongsbetonad har det blivit mer och mer trädgård. Växthuset hemma på gården i Hortlax har varit knökfullt de senaste åren och förra sommaren tog Marita Öhlund beslutet att utöka verksamheten.

Fastigheten tvärs över gatan hade stått tom länge och ägaren uttryckte en vilja att sälja.

– Den 4 juli skrev vi papper och började röja. Det är i princip bara klippt gräs senaste 20 åren, så vi lånade min brors minigrävare och tog bort träd och buskar som hade vuxit lite överallt.

I höstas gjordes marken i ordning med fyllnadsmaterial och förra veckan la man ut markduk och stenmjöl. Nu är Maritas trägård redo för en ny säsong.

– Det känns jättebra. Jag vill säga att det är samma mängd blommor som jag har tryckt in hemma förut, kanske lite mer. Sedan har jag även träd och buskar i år. Men det är ju allt runt i kring som är nytt och roligt, säger Marita Öhlund.

Hon har även inrett lantbruksfastigheten där hon säljer krukor och annat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christoffer Markström/Piteå-tidningen