Här är stans nya barberare

Häromveckan startades TN Barberare i Luleå. Bakom företaget står Tobias Nyberg. "Kulturen kring barberaryrket har alltid lockat mig", säger han.

22 mars 2019 14:00

Han ansåg att det saknades barberare i stan som tog hand om såväl hår som skägg – i en lite lyxigare tappning. Så då tog han saken i egna händer och startade företaget TN Barberare.

– Jag och en barndomskompis skojade om att han skulle bli tatuerare, jag barberare och att vi skulle öppna ett ställe tillsammans. Han har nu jobbat som tatuerare snart ett år och jag är påväg att bli barberare. Kanske blir det en shop tillsammans så småningom, säger Tobias Nyberg.

Hur kommer det sig att du fastnade för just det här yrket?

– Kulturen kring barberaryrket har alltid lockat mig. Sedan har jag alltid tyckt om att vara snygg i håret själv. Och det är ett yrke som sticker ut litegrann, samtidigt som jag får fortsätta jobba med händerna och göra folk nöjda – men i snygga kläder istället för skitiga byggkläder.

Vad har du jobbat med tidigare?

– Jag har varit plattsättare sedan jag gick ut gymnasiet. Det har gett mig mycket kunskap. Men det var inte riktigt mitt typ av arbete helt enkelt.

Vad händer nu?

– Jag ska till London i slutet av maj och utbilda mig på London School of Barbering i nio veckor. Efter det kommer jag förhoppningsvis att hyra en stol hos en kille i Boden och lära upp mig tills jag kan börja köra själv i Luleå. Då är planen att hoppa in på AEON/Bläckverkets tatueringsstudio.

Vad kommer du att göra som barberare?

–  Allt ifrån en skinfade till mustaschvax. Jag kommer att klippa hår, trimma skägg, slätraka och sälja en del av produkterna jag använder på kunderna.

Hur känns det att företaget nu är i startgroparna?

– Det känns otroligt roligt såklart att få testa sina vingar i ett annat yrke och samtidigt driva eget. Men också nervöst!

Vad har du för mål med din nya karriär?

–Jag hoppas att jag och min barndomsvän kommer stå på samma salong i framtiden och göra det vi älskar. Mer än så kan jag inte begära! Sen vore det såklart kul att knyta kontakter och kanske åka och gästspela hos någon runtom i landet eller till och med världen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sabina Nilsson