Greta Thunberg kan få Polarbröds pris

De nominerad till Polarbröds pris årets Utstickare 2019 är utsedda. De som har chans att få priset är The EAT-Lancet Commission, Gapminder Foundation och Greta Thunberg.

11 september 2019 09:32

Utstickarpriset har delats ut av Polarbröd sedan 2012. Syftet med priset är att hylla modiga människor som går sin egen väg och som visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet.

Nu presenteras finalisterna till årets pris, och dessa är inga mindre än The EAT-Lancet Commission, Gapminder Foundation och Greta Thunberg.

– Att bara sitta stilla och tycka att alla andra borde ta tag i de utmaningar vi står inför leder inte till någon större samhällsutveckling i hållbar riktning. Nej, ska det hända något är det bara att börja agera! Handlingskraft är mitt favoritord och dessa tre finalister till Utstickarpriset står alla för just det, säger armbryterskan och världsmästaren Heidi Andersson, medlem i Utstickarprisets jury.

I årets jury sitter även professorn Johan Kuylenstierna, främjaren av unga sociala entreprenörer Maja Frankel, Bambuser-grundaren Måns Adler tillsammans med Polarbrödsgruppens Karin Bodin. Vinnaren av Utstickarpriset 2019 offentliggörs den 14 november i Stockholm.

De kan vinna Utstickarpriset 2019:

The EAT-Lancet Commission

EAT är organisationen som utifrån forskning verkar för att minska livsmedelssystemets klimatpåverkan med fokus på hälsosam mat. 2018 släppte EAT forskningsrapporten The EAT-Lancet Commission, som undersöker och förklarar hur vi i framtiden ska kunna förse 10 miljarder människor med hälsosam och klimatsmart mat. Bakom rapporten står bland andra Johan Rockström, professor i miljövetenskap, och Gunhild Stordalen, grundare av EAT Food Forum.

Gapminder Foundation

Gapminder är en icke vinstdrivande organisation som grundades 2005 av Ola, Anna och Hans Rosling. Verksamheten startade med utveckling och spridning av programvara för att på ett begripligt sätt åskådliggöra statistik om mänsklighetens utveckling. Organisationen vill bidra till en god global utveckling genom att göra pedagogisk statistik rörande sociala, ekonomiska och hållbarhetsrelaterade frågor lättillgänglig.

Greta Thunberg

Greta Thunberg är den 16-åriga aktivisten som på mindre än ett halvår fått ordet klimat på allas läppar. Med uppropen ”Skolstrejk för klimatet”, ”Fridays for Future” och ”#jagstannarpåmarken” engagerar hon både ungdomar och vuxna. Greta har bland annat fått tala inför FN, EU och det brittiska parlamentet och lyfter ofta fram kunskap och ansvar, där hon menar att världens ledare bör ta befintlig klimatforskning på allvar och agera därefter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Emborg