Förre statsministern ny styrelseordförande i LKAB

Den tidigare statsministern Göran Persson blir ny ordförande för det statliga gruvbolaget LKAB, uppger Svenska Dagbladet Näringsliv.

30 mars 2017 21:21

Nyheten damp ner på torsdagskvällen att förra statsministern får toppjobbet på LKAB.

– Jag tycker att han är unik, säger näringsminister Mikael Damberg till tidningen.

LKAB står för stora utmaningar med miljardnedskrivningar, låga järnmalmspriser och flytten av Kiruna och Malmberget. Mot den bakgrunden kliver nu Göran Persson (S) in som ordförande för det statliga gruvbolaget.

Näringsminister Mikael Damberg säger till Svenska Dagbladet att han är glad att den tidigare statsministern tackat ja till uppdraget.

– LKAB är en hörnsten i den statliga bolagsportföljen. Det är inte vilket bolag som helst, det är ett av de största som staten äger.

Damberg känner att det är ett tryggt val av ordförande för LKAB.

– Det var vårt förstahandsval. Det är ett tryggt och bra val. Han är en person som har erfarenhet av att leda i komplexa situationer. Den stora utmaningen för LKAB ligger i det affärsmässiga och det arbetet tar vid nu, säger Damberg till Svenska Dagbladet.

I samband med att Göran Persson väljs in som ordförande för LKAB kommer nuvarande ordföranden Sten Jakobsson att lämna styrelsen, efter tre år på posten.

– Han har haft en viktig roll i att genomföra vd-bytet. Nu är ledningsstrukturen på plats och därför bedömer vi att det är rätt att genomföra ordförandebytet, säger Damberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!