Icanyheter har gjort en granskning av butiker i landet, där rörelsemarginalen för butiksbolag som omsätter minst 25 miljoner kronor netto har kartlagts.

På listans fjärdeplats landar Ica Nära i Riksgränsen.

– Vi gör det bra. Vi har väldigt duktiga medarbetare som ser till att butiken är bra varje dag, och vi siktar på att bli ännu bättre framöver, säger Petter Nilsson, Icahandlare på Ica Nära Riksgränsen.

Artikelbild

Icabutiken i Riksgränsen har precis fått klartecken för att bygga på övervåningen och därmed bli ännu större.

En stor del av butikens kunder är fjällturister, men största delen av försäljningen utgörs av gränshandeln. Tobak, läsk, godis, charkprodukter och ost är storsäljare bland norrmännen.

– Vi har förhållandevis jämn försäljning året runt för att vara en säsongsbutik. Det är högsäsong för oss när skidsäsongen är igång, men det är mer småhandel med lägre snittköp. Sommaren är egentligen vår bästa tid, det är mycket turister i farten i svenska fjällen som ska över till Norge, men även norrmännen är lediga och handlar, säger Petter Nilsson.

Butiken omsätter drygt 35 miljoner kronor och har en rörelsemarginal på 11,2 procent, enligt granskningen. Petter Nilsson förtydligar att siffrorna som redovisats i deras fall gäller för fem månader och att de i senaste bokslutet har en årsnettoomsättning på 105 miljoner kronor.

– Det är ganska många gränshandelsbutiker som syns på sådana här listor. Det är förhållandevis små butiker till ytan men har hög omsättning och höga snittköpt. Det är stora volymer och få manuella punkter, man kan jobba effektivt i sådana här butiker, säger Petter Nilsson.

Vad är butikens styrka?

– Det är medarbetarna, jag kan inte ha ett bättre gäng. Vi vill vara bra varje dag och det tycker jag vi lever upp till. Visionen är att alltid vara på topp, det tycket jag vi efterlever.

Vad har ni på gång framöver?

– Vi har en övervåning på 400 kvadrat som står tom, som vi nyligen har fått klart att vi får utnyttja. Vi har börjat rita på det, halva ska bli restaurang och halva blir servicebutik. Vi flyttar upp tobaken och får plats för ännu mer godis och säsongsprodukter.

Restaurangen är tänkt att ha ett enklare lunchkoncept med exempelvis pizza och hamburgare. Ombyggnaden beräknas vara klar till årsskiftet 2018-2019.

– Att det går bra ger oss möjligheter att kunna göra sådana här satsningar, säger Petter Nilsson.