Bildextra: så påverkas handlarna av stormen

Busvädret ställer till det för handeln. Varor blåser bort och kunderna stannar hemma istället för att ge sig ut och shoppa. "Det enda vi kan göra är att skotta och vänta på att plogbilen kommer", säger platschefen Mia Ekström, Byggmax.

23 november 2017 15:03

Stormen tilltar och uppemot 30 centimeter snö väntas falla vid kusten under torsdagen. Folk flyr stan och skyndar sig hem istället för att stanna kvar och shoppa. Norrbottens Affärer har pratat med några handlare, som håller öppet sina butiker som vanligt.

På Byggmax i Luleå har man många av sina varor utomhus. Platschefen Mia Ekström berättar för Norrbottens Affärer att de har förberett sig inför stormen till viss del.

– Det enda vi kan göra är att skotta och vänta på att plogbilen kommer. Plasttak är en sån produkt som blåser bort, och cellplast får man jaga. Vi visste att snön var på g, men har inte kört ut en massa spännband alá Skånestyle, inget sånt. Det är bara sopa så mycket som möjligt, säger hon.

Hur ser det ut på kundfronten i dag?

– Det är lugnare, det är det. Vi har ändå haft kunder som är envisa, de som måste handla i dag. Vi har sålt mer presenningar, säger Mia Ekström.

Anna-Stina Perzon på Thé-Shoppen i Smedjan märker av att det är lugnare i gallerian.

– Det är inte som det brukar, det syns att det är lite lugnare. Jag hörde just att skolbarnen skulle få sluta tidigare i dag. Jag hade ganska många stamkunder i morse, långväga kunder som blev tvungna att skynda sig hem innan stormen kommer. Man märkte av att de var stressade, säger hon.

I morgon är det black friday, kommer det några kunder trots stormen?

– Ja det tror jag, de vet om att det är black friday och åker ut ändå. Många är nyfikna och många ska handla julklappar. Men långväga kunder kanske drar sig för att åka ut, säger Anna-Stina Perzon.

Hon är dock inte orolig för försäljningen utan hoppas snarare att folk vill passa på att köpa te när det är busväder ute.

– Ja, man kan sätta sig och mysa med tända ljus när man kommer hem. Man får ju se det positiva i det hela.

Sinikka Grönberg är ägare av Blå Gåsen i Strand Galleria:

– Nog kommer det in folk ändå. De letar sig till galleriorna när det är dåligt väder. Vi har inte sämre med kunder i dag (torsdag), men glass är inte en bra kombo.

Under fredagen har de kvällsöppet till klockan 21 och på Blå Gåsen hoppas Sinikka Grönberg att vädret inte ska stoppa kunderna.

– I fjol hade vi hyfsat med kunder. Det är bara att bita ihop och hoppas att det kommer folk, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Emborg, Jimmy Landström, Jessica Tervaniemi