Anrikt stenhuggeri i konkurs

Stenhuggeriet Granitti natursten AB i Öjebyn, har försatts i konkurs. "Skälet är att vi har tappat 50 procent av marknaden", säger Sven-Erik Bryggman.

16 januari 2020 07:30

Vid årsskiftet stängde Sven-Erik Bryggman dörrarna till sitt företag, Granitti natursten AB i Öjebyn, för sista gången då företaget försatts i konkurs. Han har i huvudsak producerat och sålt gravstenar sedan 60-talet, när han tog över efter sin far. Konkursen är en följd av en längre periods nedåtgående trend för försäljningen av framför allt gravstenar.

– Vi har tappat 50 procent av marknaden de senaste tio åren. Förr sålde vi ungefär 300 stenar per år, nu har det minskat till cirka 150 stycken, säger Sven-Erik Bryggman.

Trenden är densamma i hela landet och skälet är att 80–85 procent väljer kremering och då behövs sällan en sten. Det är ett annorlunda begravningssystem numera, det går åt väldigt mycket mark för traditionella jordbegravningar och en gravsten kostar runt 15 000 kronor innan den är på plats.

– I vissa så kallade kvarter eller urnlundar kan man ha en gånger en meter att tillgå och sätta en liten sten där. Men oftast strör man askan för vinden och sätter upp en liten metallskylt.

Sven-Erik Bryggman är 75 år och det var tänkt att stengravören som jobbat på Granitti skulle ta över firman.

– De sista åren har han dragit öronen åt sig, den här branschen har dåliga framtidsutsikter. Så han sade upp sig istället och fick ett annat jobb. Det är bara att acceptera hur det är och jag kommer hitta något att fylla mina dagar med, säger Sven-Erik Bryggman.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Catrin Renlund, Piteå-Tidningen