Skolan ska säljas – oro i bygden

Luleå kommuns beslut att sälja Kvarnåskolans fastigheter skapar oro i Niemisel.

Yngve Johansson, verksamhetsledare för friskolan.

Yngve Johansson, verksamhetsledare för friskolan.

Foto: Bengt-Åke Persson

Niemisel2019-02-14 08:37

– I princip är vi inte emot att man söker en ny ägare. Men vi vill delta i processen och det är viktigt att vi har något att säga till om, säger Yngve Johansson, verksamhetsledare vid Kvarnå friskola som driver förskola i skolbyggnaden.

Friskolans skolverksamhet lades ned 2014. Stora delar av skolbyggnaden står därför tom. Till fastigheten hör även matsalen, där PRO har verksamhet, och gymnastiksalen som nyttjas flitigt av byns idrottsförening Niemisels AIK.

– PRO har 80 medlemmar och de har aktiviteter varje dag. Idrottsföreningen har ju gym och använder gymnastiksalen. Om kommunen skulle sälja till någon som inte vill vara med och se till att bygden lever och utvecklas så är det ett hårt slag. Då släcker man ner hela byn. Det kommer vi inte acceptera utan då kommer vi agera på något sätt, säger Yngve Johansson.

Beslutet att sälja Kvarnåskolan togs i stadsbyggnadsnämnden i början av februari, samtidigt som kommunen bland annat beslutade att sälja den förra sommarkolonin Vallen.

Norrbottens Media har tidigare skrivit om den oro som finns bland intresseföreningar i Sörbyarna att Vallen ska säljas till privata intressen och att området därmed inte längre blir en allmänning.

Läs mer: Föreningar vill rädda Vallen

Även i Niemisel finns en oro inför försäljningen. Vem får köpa? Vad vill den aktören med fastigheten? Om man får stanna kvar och hyra – hur påverkas i sådana fall hyresnivån?

Friskolan är tydlig med att man inte vill köpa fastigheten själv.

– Det är i alla fall inget förstahandsalternativ för oss. Vi hyr bara en del i skolbyggnaden och vi vill fortsätta att hyra. Vi tycker att vi är duktiga på att driva förskola och att vi inte ska ägna oss åt att äga fastigheter, säger Yngve Johansson.

Enligt honom är lokalerna i relativt gott skick.

– Vi hoppas det kan finnas någon i bygden som är intresserad av att äga fastigheten och även att utveckla den.

Anja Johansson (S), ordförande i stadsbyggnaden, slår fast att kommunen kommer att göra samma överväganden som i fallet med Vallenförsäljningen.

– Vi kommer inte bara att titta till högsta pris utan även vad den som vill köpa tänker göra med fastigheten och hur verksamheten i bygden påverkas. Utifrån det tar vi sedan ett beslut om vem som får köpa. Det finns garanterat intressenter, för fastigheten ligger bra till. Sedan beror det lite på hur detaljplanen ser ut och vad fastigheten kan användas till, säger Anja Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om