Lumire vill lasta om matavfall – får nej

Lumire vill lasta om matavfall vid anläggningen i Sunderbyn. Men miljö- och byggnadsnämnden säger nej på grund av risken för stank och att råttor och fåglar kommer åt resterna.

Matavfallet från hushåll, som i dag komposteras av Norrlandsjord och miljö, ska bli biogas i Boden. Men Lumire får inte tillstånd för omlastning av avfallet på anläggningen i Sunderbyn.

Matavfallet från hushåll, som i dag komposteras av Norrlandsjord och miljö, ska bli biogas i Boden. Men Lumire får inte tillstånd för omlastning av avfallet på anläggningen i Sunderbyn.

Foto: Pär Bäckström

Luleå kommun2020-03-12 11:30

Luleå miljöresurs överväger nu att överklaga till länsstyrelsen.

– Vi har begärt anstånd för att få längre tid och håller nu på att titta över det här. Liknande domar exempelvis, och vad vi kan göra på platsen, säger Per-Anders Adolfsson, kvalitet-, miljö och arbetsmiljöchef vid Lumire.

Ärendet gäller hantering av allt matavfall från hushållen i Luleå, cirka 55–70 ton per vecka. I dag komposteras det på Norrlandsjord och miljös anläggning, också belägen i Sunderbyn.

Men från och med början av sommaren planerar Lumire att transportera det till Boden i stället, för rötning till biogas. Det matavfall som kommer från exempelvis restauranger och skolor transporteras redan direkt till Boden.

Men matavfallet från hushållen ska enligt planen tas emot och lastas om i containrar på en asfalterad yta inom nuvarande deponiområde vid anläggningen i Sunderbyn.

– Det är ingen optimal lösning. Det har tidigare varit problem med lukt och skadedjur, exempelvis råttor och fåglar, i Sunderbyn. Vi anser att det här innebär en ökad risk för olägenheter och utsläpp som kan påverka människor i ett ganska stort område, säger William Jonsson, miljöinspektör.

Lumire har gjort en anmälan om verksamheten och anser att den ingår i gällande tillstånd.

– Vi har redan skadedjursbekämpning och kontroll inom området, så det är inget nytt för oss. Det är inte heller fastställt att problemet har något samband med vår verksamhet. Vi kommer använda oss av täta containrar med lock. Som mest ligger avfallet i containrarna  fyra dygn, från fredag till måndag. Men annars handlar det om någon timme. Det här är en god miljösatsning, säger Per-Anders Adolfsson.

Miljö- och byggnadsnämnden säger dock nej. Den kräver att Lumire ska ansöka om ett nytt tillstånd.

– Det är inte tal om den här verksamheten i deras senaste tillståndsansökan. Det måste prövas på nytt, säger Jonsson.

Beslutet har tagits på delegation men stöds av miljö- och byggnadsnämndens ordförande Maritha Meethz (S).

– Jag tycker att våra tjänstepersoner har gjort en helt korrekt bedömning, säger hon.

För Lumire innebär det problem.

– Vi hade hoppats vara igång till sommaren men med en ny tillståndsprocess lär det bli förseningar, säger Adolfsson.

Har ni övervägt att bygga in omlastningsplatsen?

– Vi har diskuterat det men det är svårt att minimera risken för exempelvis gnagare.

Karta: Sunderbyn Åvc
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!