Stora utmaningar för länets företag

Företagen i Norrbotten står inför stora utmaningar efter att coronakrisen är över. Här är tre röster.

Linda Nilsson, vd Norrbottens handelskammare.

Linda Nilsson, vd Norrbottens handelskammare.

Foto: Per Pettersson

Norrbotten2020-05-28 05:00

Linda Nilsson, vd Norrbottens handelskammare:

– Jag tror att den stora frågan efter coronakrisen är hållbarhet. Hittills har man jobbat med just-in-time när det gäller försörjningskedjorna.

Hon tror att företagen kommer att utvärdera sina leveranskedjor. Ska man ha alla leverantörer i Kina och på andra ställen i världen eller ska man ta hem produktionen till landet eller till Europa? Det för att säkerställa sin försörjningskedja och sina leveranser.

Lars Lindberg, regionchef Företagarna Norrbotten:

– Vissa branscher kommer säkert att återgå till det läge som var tidigare, men det är oklart hur lång tid det tar. I andra branscher kan det kanske bli bestående förändringar.

– Vi tror att det kommer att bli fler konkurser under sommaren. En fråga är då: Hur påverkar den här krisen intresset att bli företagare?

I Sverige är det jobbigt att gå i konkurs. För många är en konkurs tuff och samhällsmässigt svår.

– Vill du, orkar du och tror du tillräckligt på framtiden för att komma igen? Det kan slå mot den personliga ekonomin om man har lån in i företaget eller man har enskild firma. Det kan leda till att några inte ser sig själva som företagare mer, trots att de under normala förhållanden skulle ha fortsatt som företagare.

Petronella Modin, vice vd, Swedish Lapland Visitors Board:

– Det kommer att vara ett förändrat resmönster. Det kan vi vara säkra på. Man kanske väljer att resa mer naturnära och inte välja att åka till de största och mest befolkade attraktionerna. Jag tror också att det kommer att blomma upp helt nya produkter och aktörer där entreprenören hittar samarbeten med andra i närområdet.

Hon tror att Norrbotten kan gynnas när krisen är över då naturen finns väldigt nära här. Här finns mycket yta och det gynnar den naturnära turismen. Men allt kräver att återuppbyggnaden av infrastrukturen sker snabbt och det är en utmaning då det krävs många aktörer för att kunna möta efterfrågan.

– Det här en innovativ bransch, så jag tror man är ganska nära till att kunna ställa om då man själv är livsstilsföretagare och har skapat produkter utifrån det man själv älskar att göra. Då är man redan i rörelsen, säger Petronella Modin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!