Coronakrisen får handelsträdgården att blomma

Under coronakrisen med semester på hemmaplan blir det populärare med egna odlingar. Det märks hos Hedströms Trädgård i Råbäcken. "Vi säljer mycket mer blommor och grönt", säger Lena Jansson, Hedströms trädgård.

Ulla och Lena Jansson, mor och dotter, jobba sida vid sida i familjeföretaget Hedströms Trädgård. "Jag är glad varje dag jag går till jobbet", säger Lena Jansson.

Ulla och Lena Jansson, mor och dotter, jobba sida vid sida i familjeföretaget Hedströms Trädgård. "Jag är glad varje dag jag går till jobbet", säger Lena Jansson.

Foto: Lena Leffler

Boden2020-06-03 18:00

Hedströms Trädgård öppnade den 9 maj. Anläggningen har växthus med sommarblommor och grönsaker.  När värmen slog till under kristihimmelfärdshelgen strömmade kunderna till. Hemmakarantänen får nämligen fler att snegla på sin trädgård.

– Då finns mer tid att odla och vattna sina blommor. Vi har redan sålt slut på gurkan, men har fortfarande tomatplantor kvar.  Många köper även annat grönt, säger Lena Jansson. 

Trädgården köpte mjölkproducenten och potatisodlaren Ingemar Jansson och verkstadsmekanikern Hans Lund tillsammans 2013. Anläggningen består av sju växthus och det så kallade "kassahuset".

– Hedströms är lite av ett familjeföretag för jag och dottern jobbar också här. Maken kom hem och berättade att de köpt en trädgård. Det var tur jag hade nära till stolen, för jag tänkte hur ska det här gå, säger Ulla Jansson.

– Jag tror att delägarna Ingemar och Hans först såg traktorer och maskiner som fanns kring trädgården. När de kom på att man skulle odla kom vi in i bilden, säger Lena Jansson.

Hon var tidigare sjuksköterska men ägnar nu all tid åt blommor och grönsaksodling. Hennes mamma Ulla är pensionär.

– Ingen av oss har trädgårdsutbildning men är väldigt intresserade. Förra ägaren Catrine Lundström Collin var med vid uppstarten och fungerade även som mentor första året. Vi fick råd vad gällde inköp och plantering och hur växthusen skulle skötas, säger Ulla Jansson.

Efter sju års verksamhet vet de vad kunderna vill ha. I år har de satt ungefär 20 000 sommarblommor och sått egna grönsaker från frön i februari.

– Vi köper färdiga så kallade pluggar som är en jordklump med en 2 centimeter hög växt i mars och planterar i krukor. Pelargoner, tagetes, bacopa köper många.  Vi har väl sålt 30 procent mer än i fjol och redan tömt ett växthus. Populära färger verkar vara rosa och lila kulörer, säger Lena Jansson.

Växthuset stänger alltid sista juni och man hoppas sälja slut innan dess. Änkemannen Sigurd Brandell, Bälinge, hade hittat favoriterna.

– Jag har köpt de blommor som hustrun gillade som dahlior och petunior. Döttrarna ska hjälpa mig med planteringen.

Även Erika Öhman med dottern Sally,7, från Hamptjärnmoran, besökte trädgården.

– Vi åker hit och handlar för blommorna har bra kvalité och det blir en mysig utflykt. Det blev lite tagetes, aster och kryddor.

Änkemannen Sigurd Brandell har köpt egna blommor." Jag köper det som min hustru brukade köpa som dahlior, petunior och tagetes".
Änkemannen Sigurd Brandell har köpt egna blommor." Jag köper det som min hustru brukade köpa som dahlior, petunior och tagetes".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!