Agnetha gick ner 35 kilo och började bygga muskler

Hon var fitnesstjejen som mötte kärleken, slutade träna, fick tre barn och gick upp över 30 kilo. – Jag älskade min kropp när jag var vältränad och jag älskade den med extrakilon. Men jag ville komma i form igen, säger Agnetha som nu gått ner 35 kilo och känner sig pigg och stark.

När minstingen Charlie var färdigammad, förra hösten, drog Agnetha igång sin hälsosatsning.

När minstingen Charlie var färdigammad, förra hösten, drog Agnetha igång sin hälsosatsning.

Foto: Petra

Luleå2021-06-11 19:00

Kettlebellsen och hantlarna står uppradade på altanen. Det är en solig dag och Agnetha Högqvist, 31, kör lite utomhusträning. Det är bara ett halvår sedan hon kom igång med träningen igen, men takterna sitter i. Hon har lyft mycket vikter i sina dagar och är utbildad personlig tränare.

– Det var mina arbetskompisar på SSAB som drog med mig till gymmet när jag var i 20-årsåldern. Jag upptäckte att jag hade lätt för att bygga muskler och tyckte att det var kul, säger Agnetha och berättar att hon snart uppslukades av sitt nya intresse.

Det gick så bra att hon tänkte tävla i fitness, men det föll på att hon inte orkade pressa ner kroppens fettprocent tillräckligt mycket.

– Jag älskar god mat och goda drycker så dieten blev alltför tuff, men jag fortsatte att träna, upp till sju gånger per vecka.

Det var när Agnetha mötte kärleken i arbetskompisen Lars som hon la hantlarna på hyllan. Lars hade inget intresse för träning, men gillade att fiska. Nu blev det friluftsliv för Agnetha.

– Sedan blev jag gravid ganska snabbt och vi fick tre barn tätt. Jag gick upp 30 kilo varje gång och vägde 107 kilo som mest.

Livet som småbarnsmamma rullade på och Agnetha trivdes med sitt liv och med sig själv.

– Jag har alltid tyckt att jag varit fin, oavsett min storlek, men i höstas fastnade blicken på en sommarbild. Jag hajade till och insåg att jag var rejält överviktig. Då bestämde jag mig för att ta tag i min hälsa på nytt. Till att börja med tog jag tag i kosten, den är viktigast för viktnedgång. Man äter sig i form!

Agnetha fick med sig Lars och tillsammans gick de in för en lågkaloridiet med lite kolhydrater och mycket proteiner. Hon berättade öppet om sin satsning på Instagramkontot @fruhogqvist  och fick flera av följarna med sig på viktresan.

– Jag redovisade min viktnedgång varje fredag och mina adepter skickade sina uppgifter till mig privat. Det var peppande att göra det tillsammans!

I januari hade Agnetha nått sitt viktmål på 75 kilo och nu var det dags att ta tag i styrketräningen på allvar.

– Jag promenerade mycket under hösten och gick på gym några gånger, men det tog alldeles för mycket tid från familjelivet. Därför inredde vi ett eget gym här hemma. Vi har hantlar, skivstänger och annat man behöver för att träna igenom kroppen. Vi tränar när barnen somnat.

Agnetha fick med sig Lars även på träningen och paret kör fyra pass tung styrketräning varje vecka. Båda två har blivit lättare och tajtat till kroppen.

– Att dela både viktresa och träning är ett framgångsrecept som jag gärna peppar andra att följa. Det är inte alls lika lätt att orka kämpa om ens partner ligger i soffan och äter chips.

Agnetha gillar att peppa andra till en hälsosam livsstil. Hon kör livestreamade träningspass över instagram varje tisdag och fortsätter att coacha andra som vill ta tag i sin hälsa.

I dagarna har Agnetha klara testerna för att vara med i brandstyrkan på SSAB.

– Det hade jag aldrig fixat när jag vägde över 100 kilo. Den stora vinsten med en normal vikt och träning är att jag är piggare och starkare. Det är inte minst viktigt när man är trebarnsmamma!

Agnethas tips för en hållbar kropp.

1. Vill du bli starkare? Smalare? Orka mer? Fundera över ditt mål. Vad behöver du göra och vad kan du göra?

2. Hitta ett upplägg som funkar i ditt liv. Vill dugå ”all in”, ha snabba resultat som motiverar dig, eller tänka mer långsiktigt och låta det ta den tid det tar med mindre justeringar? Vad får dig att hålla lågan uppe?

3. Du får det resultat du förtjänar. Tyck inte synd om dig själv, det hjälper inte.

4. Det är inte hela världen om du inte följer planen en dag. Ge inte upp! En dag är bara en dag. Se helheten.

5. Förlita dig inte på din motivation. Vissa perioder kommer inte din motivation finnas där, då gäller det att vässa pannbenet.

6. Ta hjälp av någon om du känner dig osäker eller om du vill att någon annan håller i tyglarna. Det kan vara skönt att bara följa med. Att investera i sin egen hälsa är alltid rätt.

7. Tänk inte att det ska vara lätt, det finns inga genvägar. Tänk att det kommer vara värt det!

8. Vad väntar du på? Om ett halvår kommer du ångra att du inte startade idag. 


9. Häng med på mina livepass varje tisdag kl 21.00 på instagram @fruhogqvist.

”Den här resan handlade inte om att jag inte älskade min kropp som den var, jag har alltid älskat min kropp. Det handlade om att jag behövde ta hand om min kropp. Vi har bara en kropp”, säger Agnetha Högqvist.
”Den här resan handlade inte om att jag inte älskade min kropp som den var, jag har alltid älskat min kropp. Det handlade om att jag behövde ta hand om min kropp. Vi har bara en kropp”, säger Agnetha Högqvist.
Fakta

Agnetha Högqvist, 31, processoperatör.

Familj: Maken Lars, 48 och barnen Edwin, 4, Alfons, 3 och Charlie 14 månader.

Bor: I villa i Kallax.

En dietdag i Agnethas liv: Frukost: 3 ägg, kokta eller stekta. Lunch och middag: Fisk, kyckling eller köttfärs med grönsaker. Endast proteinrikt bröd. Kvällsmål: kaseinshake eller salamikorv. Ett högt proteinintag är viktig för att behålla muskelmassa vid viktnedgång.

Agnethas instagramkonto: @fruhogqvist

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!