Arbetskraftsinvandring av kompetenta och kunniga personer som genast kommer i arbete är en stor tillgång för Sverige. Därför är det nedslående att man så ofta kunnat bevittna hur Migrationsverket kastat ut utomeuropeiska programmerare och ingenjörer på grund av bagatellartade misstag som tillfälliga lönemissar eller att de har tagit ut för få semesterdagar.
Men det finns också en annan sida av Europas mest öppna system för arbetskraftinvandring som infördes 2008 av regeringen Reinfeldt tillsammans med Miljöpartiet. Minimikravet på en månadslön för arbetskraftinvandrare är i dag 13 000 kronor och det finns inget krav på att arbetet ska ha längre varaktighet. Arbetskraftsinvandraren kan sedan ta med hela familjen till Sverige, som får tillgång till välfärdsstatens skyddsnät.
Dagens system har även utnyttjats av kriminella, särskilt har fusk inom assistansbranschen uppmärksammats. Genom att erbjuda falska anställningar har företag sålt arbetstillstånd till utländska medborgare. Många asylsökande, som saknar flyktingskäl, försöker också stanna i landet som arbetskraftsinvandrare med hänvisning till ett jobb de skulle ha fått.
Nu lägger dock Moderaterna fram ett förslag i riksdagens socialutskott för att komma tillrätta med problemen. Bland annat vill partiet se höjda lönekrav, försörjningskrav för anhöriga, stopp av byte mellan systemen för asyl- och arbetskraftsinvandring och ett slopande av arbetskraftsinvandring av personliga assistenter.
Även Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna stödjer välbehövliga förändringar av den nuvarande arbetskraftsinvandringen. Och den fackliga grenen av arbetarrörelsen har alltid haft kritiska synpunkter på densamma. Vore det inte för den ett år gamla januariöverenskommelsen, där en splittrad koalition snickrat ihop en kompromiss som säger att ”dagens regler för arbetskraftsinvandring ska värnas”, hade det redan funnits ett brett parlamentariskt stöd för inskränkningar i regelverket.
Moderaterna tycks till slut ha hittat formerna för att i enskilda sakfrågor ena oppositionen trots olika syn på samhället och politiken. Genom att nu lägga ett förslag i riksdagens i socialutskott har M goda chanser att samla en riksdagsmajoritet. Vänsterpartiet har till exempel redan meddelat att partiet är beredd att köra över regeringen om arbetskraftsinvandringen.
Frågan är vilken grund som finns kvar för januariöverenskommelsen när oppositionen, som tillsammans är större än regeringsunderlaget, gång på gång torpederar överenskommelsen?