Att hitta vikarier som har lärarexamen är ofta omöjligt. Det kunde man läsa i Dagens Nyheter (6/10). Tidningen har kartlagt svårigheterna i att hitta lärarvikarier, vilket ofta leder till inställda lektioner både i både grund- och gymnasieskolan.
Med bara några få undantag svarade samtliga tillfrågade skolor att det är svårt att få tag i tillräckligt många vikarier.
I proportion till det totala antalet timmar på ett läsår är antalet inställda lektioner få och på det stora hela egentligen inte ett alarmerande bekymmer. Men systematiskt störd undervisning kan dock skapa problem i längden.
Många skulle nog hålla med om att sammanhang och struktur är en av framgångsnycklarna till att få kunskap, som exempelvis ett nytt språk, att fastna. Med fler inställda lektioner kommer kontinuiteten i undervisningen att drabbas. Lärarlösa lektioner gör att den struktur och ordning som eleverna behöver, riskerar att komma i skymundan.
Det är kunskapsbildningen som drabbas när planering måste läggas om och när nya, för eleven okända, personer ska undervisa kan det ha negativa konsekvenser. Mest utsatta är elever i lägre åldrar eftersom skolarbetet inte är lika självständigt som för äldre elever.
Att anställa personal och se till att verksamheten flyter på bra är ytterst rektorernas ansvar. Men en skolas huvudman måste se till att det finns utrymme i budgeten för att dels ta in bra vikarier, dels se till att det finns tillgängliga vikarier att nå. Konsekvenserna av att det finns få vikarier är att kvaliteten försämras när en lärare måste sjukanmäla sig eller av någon annan anledning vara frånvarande.
I grunden lider skolan av strukturella problem där brist på lämpliga vikarier kan ses som ett symptom på skolans omfattande utmaningar. Lärarutbildningens söktryck är lågt, många saknar behörighet och från flera håll kan man höra att lönerna och läraryrkets status är för låg. Med det som bakgrund är det egentligen inte förvånande att vikarieläget ser ut som det gör.
Skolan måste präglas av kvalitet och kompetens för att kunna hjälpa svenska elever att nå sin fulla potential. För att lyckas lösa vikariesituationen måste man börja med att göra läraryrket mer attraktivt så att det finns fler lärare att välja på.
Med det är inte allt. Det bör finnas konsekvenser för den huvudman, i både offentlig och privat regi, som ställer in undervisning som man åtagit sig att bedriva, annars är det eleverna som kommer i kläm utan att någon behöver ta ansvar.