Det har nu visats upprepade gånger att västvärldens försök att få Ryssland att upphöra med krigföringen mot Ukraina inte är i närheten av att vara framgångsrika. Tvärtom verkar Vladimir Putin obekymrat anse sig kunna trappa upp insatserna ytterligare.
Nu har USA:s underrättelsetjänst sett att Ryssland eskalerar situationen ytterligare genom att militären i flera dagar har beskjutit ukrainska styrkor med artilleri från den ryska sidan av gränsen. Vapnen fortsätter att flöda över gränsen och Ryssland har ökat antalet trupper i gränsområdet till 15.000. 25 procent mer än för en vecka sedan.
Att västvärlden för tillfället lider av osedvanligt svagt ledarskap har förvärrat situationen. USA har visserligen infört hårdare sanktioner mot Ryssland än vad EU har gjort. Det är dock ett dåligt mått på framgång då EU:s sanktioner mer kan beskrivas som en försynt markering än någonting annat.
Den amerikanske senatorn John McCain, republikanernas presidentkandidat i valet 2008, har kallat EU:s sanktioner mot Ryssland för ”ett skämt”. Han har rätt. Dessvärre är USA inte heller något att hurra för. En stark president i Vita huset hade sannolikt inneburit att Putin inte hade vågat föra ett anfallskrig i Europa. Ingen av världens skurkar räds dock Obama.
Globala tidningar som The Economist, Newsweek och Time har alla Putin på sina omslag. Det skrivs om ett nytt kallt krig och Putin beskrivs som en paria. Det är dock ingenting som går att utläsa av verkligheten.
Västvärlden har på det hela taget förhållit sig till Rysslands aggressioner genom att påpeka det olämpliga med agerandet och hoppats att Putin därmed ska inse detta, ångra sig djupt och göra det rätta, gärna i samband med en tårfylld presskonferens.
Säga vad man vill om USA slapphänthet i internationella frågor. Det är ändå EU som på geografiska grunder ett särskilt ansvar för att inte låta Ryssland komma undan med kriget i Ukraina. Det är hög tid för Europas makthavare att inse att Putin inte kommer att sluta bara för att de tycker att det vore en bra idé.
EU måste snarast införa sanktioner mot Rysslands finans- och energisektorer, två avgörande pelare i den ryska ekonomin. Insatser riktade mot dem kan bli faktiskt kännbara. Dessutom måste all vapenexport till Ryssland upphöra genast. Det gäller såväl Frankrikes krigsfartyg – avsedda för användning i Östersjön – som Storbritanniens mindre avancerade vapen.
Att europeiska stormakter fortsätter att sälja vapen till Ryssland visar exakt hur mjäkigt det europeiska ledarskapet är. Det måste förbättras, för vår egen säkerhets skull, men också för det ukrainska folkets.