Försvaret är snart en fråga för arkeologerna. Regeringens föreslagna tillskott på 6,2 miljarder kronor räcker knappt för att hålla skutan flytande. En kraftfull satsning på försvaret är ofrånkomlig om vi ska ta utvecklingen i Ryssland på allvar.
Ljuspunkterna i regeringens förslag är ett permanent förband på Gotland, som i princip varit demilitariserat sedan år 2005 och en förstärkning av ubåtsjaktskapaciteten. På förekommen anledning får man väl ändå lov att säga. Förra årets ubåtsjakt klargjorde tydligt att det inte är minkar som bedriver otillåten undervattensverksamhet i skärgården.
Trots Gotlands strategiska läge har viljan att åtminstone försöka ge sken av ett beslutsamt försvar av ön saknats. Så sent som förra året var alliansregeringen ovillig att bemanna Gotland. Kanske är det lättare att vara försvarsvän i opposition. Låt oss hoppas det. Nu behöver vi se prov på en den kallade aktiva oppositionspolitik allianspartierna utlovade i samband med decemberöverenskommelsen.
ÖB bedömer att det behövs fyra miljarder om året för att säkerställa den så kallade basplattan, det vill säga fordon, kläder, etcetera. Till det kommer ett behov av 15 miljarder kronor för att täcka inköp av Gripen-plan och ubåtar med mera.
4,2 miljarder under åren 2016-2020 är regeringens bud.
Egentligen är budet högre: 6,2 miljarder men omfördelningar, höjda arbetsgivaravgifter för ungdomar och ett ökat avkastningskrav på Fortifikationsverket (högre hyror för försvaret) äter upp höjningarna. Enbart att göra det dyrare att anställa unga ökar försvarets kostnader med 1,2 miljarder.
Hur pengarna ska räcka till ett fast kompani, 130 soldater, på Gotland och allt annat är en gåta. Det är uppenbart att försvaret behöver större anslag. Vi lägger idag omkring 1,1 procent av BNP på försvarsutgifter, vilket ska jämföras med Natos mål om minst två procent. Sverige räknar kallt med en plats under Natos paraply men är inte villigt att anstränga sig lika mycket som ett Nato-land. Det sänder fel signaler – både till Nato och Ryssland.
Om vi ska ha den försvarsförmåga medborgarna skäligen förväntar sig måste politikerna hörsamma försvarets behov. Kostar försvarets basplatta fyra miljarder mer per år är det bara att förhålla sig till det. Antingen höjer man anslagen eller så bör man vara ärlig och säga att Sverige inte har högre ambitioner på försvarsområdet.