Var pratet om näringslivet bara tomma ord?

Kärnkraftsavveckling, könskvoterade bolagsstyrelser och ett stopp för visstidsanställningar. Den tillträdande regeringens politik är en vänsterkrok på det näringsliv Stefan Löfven tidigare talat så gott om.

Stefan Löfven. Visar allt mindre intresse för näringslivet.

Stefan Löfven. Visar allt mindre intresse för näringslivet.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Politik2014-10-02 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Vi ser inte företagare som ett särintresse, brukade Stefan Löfven säga. Särskilt mycket till allmänintresse verkar de inte heller vara för den blivande statsministern.

Till att börja med var den tillträdande regeringens överenskommelse om energipolitiken ett beskt besked.

Energiöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet innebär skärpta säkerhetskrav för kärnkraftsverken, höjd kärnavfallsavgift och att Vattenfalls planer för nybyggnad stoppas.

Enligt MP och Naturskyddsföreningen, de som jublat högst efter förhandlingarna, betyder det i klartext att Oskarshamn 1 och 2, samt Ringhals 1 och 2 stänger.

Om tolkningen stämmer skulle det äventyra stora delar av Sveriges basindustri som är beroende av stabil eltillförsel och konkurrenskraftiga elpriser. För jobb och tillväxt i Norrbotten vore det en katastrof.

Men det är inte bara energipolitiken som oroar. MP:s språkrör Gustav Fridolin väckte den gångna helgen liv i frågan om att könskvotera börsbolagens styrelser. Något som bestämt avfärdades av Svenskt Näringslivs Carina Lindfelt i SvD, som konstaterade att det är ”ägarnas roll att sätta en styrelse på plats, inte politikernas.”

När Socialdemokraterna och Miljöpartiet presenterade sin målsättning för jobben, slogs det fast att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Utöver järnvägsinvesteringar och det fantasilösa förslaget att inrätta ett innovationsråd under statsministern är dock den tillträdande regeringens jobb- och näringspolitik överraskande tom på åtgärder som kan bidra till att nå jobbmålet.

Däremot finns det gott om förslag som går tvärtemot målsättningen om EU:s lägsta arbetslöshet. Stoppet för allmänna visstidsanställningar till exempel skulle effektivt blockera den främsta inkörsporten till andra jobb. Av 100.000 personer som går från arbetslöshet till sysselsättning varje kvartal får åtta av tio en visstidsanställning.

Det är inget fel på målsättningen om EU:s lägsta arbetslöshet. Men för att nå dit behövs helt andra åtgärder än högre a-kassa, slopad bortre gräns i sjukförsäkringen och visstidsstopp.

För att målet ska bli nåbart krävs det en översyn av Sveriges rigida arbetsmarknadsregler samt lägre trösklar till första jobbet. Några sådana tankeströmmar finns varken hos S eller MP. Parterna har tvärtom flaggat för höjda kostnader för företag där unga jobbar.

Näringslivet hade höga förhoppningar på Stefan Löfven. Många har rätt att känna sig besvikna.

Ledare