Utan vapen till Ukraina ges politiken ingen chans

Genom att konsekvent vägra att bistå Ukraina med militär hjälp sviker man det ukrainska folket och spelar Putin i händerna. Europa visar sig återigen oförmöget att hantera sina egna konflikter.

Bistå Ukraina. Styrkeförhållandena måste jämnas ut.

Bistå Ukraina. Styrkeförhållandena måste jämnas ut.

Foto: Vadim Ghirda

Politik2015-02-23 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Den europeiska tendensen att hoppas att kontinentens problem ska lösa sig själva, om man bara vill det tillräckligt, har gamla anor. Den syntes inför såväl andra världskriget som krigen i det forna Jugoslavien. Även i dag är mönstret tydligt.

Europas ledare håller benhårt fast vid att konflikten bara kan ha en politisk lösning. Dessvärre saknas en verklighetsgrundad strategi för hur detta ska uppnås.

I Moskva ser man nämligen en militär seger som inte bara möjlig utan önskvärd.

Alexander Dugin, som kallas för Putins Rasputin, är rådgivare till presidenten och har varit en av de främsta arkitekterna bakom annekteringen av Krim och kriget i Ukraina. Enligt hans filosofi är kriget både nödvändigt och ofrånkomligt. Aspirationerna sträcker sig dessutom långt bortom Ukraina. Målet är ett Moskvacentrerat eurasiatiskt imperium som står emot Väst.

Det bör inte råda några som helst tvivel om att det från rysk sida inte finns någon önskan om en politisk lösning. För EU:s ledare är det hög tid att dra vissa slutsatser. Den första är att de ekonomiska sanktionerna visserligen har haft effekt, de är plågsamma och kan mycket väl spela roll för den ryska ledningens möjlighet att hålla fast vid sin politik i det långa loppet. Men de har inte hittills haft någon sådan effekt.

Om Europas ledare inte vill se en militär lösning på konflikten är det avgörande att man lyckas få Ryssland att tänka om. Kontinuerliga politiska samtal är en nödvändig del av detta, likaså de ekonomiska sanktionerna vilka snarast möjligt bör förstärkas ytterligare. Priset för fortsatta aggressioner måste helt enkelt öka.

Ukraina kan inte på egen hand stå emot den ryska krigsmaskinen. För att få Putin att vilja välja förhandlingsbordet framför slagfältet krävs det att styrkeförhållandena på det senare förändras. Ryssland må vara en militär jätte i förhållande till Ukraina, men jämfört med Västländernas samlade kraft är Ryssland en liten aktör. Ett första och nödvändigt steg är att förse Ukraina med vapen att försvara sitt land med. Även andra förmågor som samband, underrättelsehantering och utbildning bör kunna bistås med i ett första skede.

Till skillnad från Europa verkar USA vara på väg att inse detta. Det ska dock inte behövas att USA än en gång ska lösa våra problem åt oss medan vi själva sitter och håller tummarna för att problemen ska försvinna av sig själva. Gör något åt saken. Beväpna Ukraina så att diplomatin och politiken ges en chans.

Ledare