Ut med Lugnet och Tillväxtverket!

Exit. Visa nu kraft, Annie Lööf, och ge Christina Lugnet foten! Utvärdera sedan Tillväxtverket! Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Exit. Visa nu kraft, Annie Lööf, och ge Christina Lugnet foten! Utvärdera sedan Tillväxtverket! Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Politik2012-08-01 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Dagens Nyheter fortsätter gräva i Tillväxtverkets representationsskandal och allt fler oegentligheter uppenbarar sig. Det handlar inte bara om en vidlyftig internrepresentation med lyxmiddagar, vinprovningar, spa-besök, chokladprovningar med mera. Det visar sig att Tillväxtverket också systematiskt lurat staten på momspengar genom att kalla representation för seminarier. Bokföringsgreppet har gett verket möjlighet att få tillbaka tiotusentals kronor i återbetalad moms.

Generaldirektör Christina Lugnets middag med personalen den 23 maj i år där det bland annat serverades halstrad pilgrimsmussla, rökta ankbröst, ankleverterrin, hälleflundra bland annat och därtill fina viner till en kostnad av 1.476 kr per person, bokfördes på kontot för seminarier, berättar Dagens Nyheter.

I stället för ett momsavdrag på 4.060 kronor fick Tillväxtverket tillbaka 52.081 kronor, en vinst på 48.021 kronor.

Flera liknande fal visar dagens Nyheter upp i sin artikel.

Tidningen kan konstatera att i bokföringen har middagar flyttats från kontot för intern representation till seminariekontot. På ett kvitto står tydligt och klart att det är utlägg för internrepresentation, men kostnaden läggs trots det på seminariekontot.

Det här bokföringstricket gör att Tillväxtverket hamnar långt ner på listan över representationskostnader. Snittkostnaden var 623 kronor per anställd, 23 kronor över den gräns på 600 kronor som Tillväxtverket införde så sent som i mars i år. Tidigare låg gränsen på 350 kronor. Bara middagen på Grand Hotell i Stockholm överstiger med hästlängder vad Tillväxtverket självt anger som en gräns för den interna representationen.

Och döm om vår förvåning när Christina Lugnet i en intervju i Dagens Nyheter säger att hon inte kände till att fri kost var en skattepliktig förmån.

Man tror knappt sina öron. Är det en myndighetschef som är så okunnig på skatteområdet? Hur rekryterar regeringen sina generaldirektörer? Görs det inga lämplighetskontroller?

Det här uttalandet visar att Skatteverket har ett arbete att göra i den här affären, att gå tillbaka i Tillväxtverkets bokföringar och redovisningar för att se efter vilka som fått fri kost utan att ha betalat skatt för den.

Regeringen har reagerat på Tillväxtverkets famösa interrepresentation. Näringsminister Annie Lööf (C) uttalade sig kritiskt i ärendet, men det är statssekreteraren i Näringsdepartementet, Marita Ljung, som får ta sig an saken och som ska möta Christina Lugnet.

Ärendet är så pass allvarligt att Annie Lööf borde vara med på det här mötet.

Visst, lyssna på vad Christina Lugnet har att säga i ärendet och låt henne berätta varför hon lämnat Tillväxtverket vind för våg och låtit slöseriet med skattebetalarnas pengar fått fortgå år efter år utan att hon ingripit. Och att hon själv deltagit i pengarullningen utan minsta tvekan.

Påminn henne sedan om vilka skattereglerna är i det här landet.

Christina Lugnet bör sedan med omedelbar verkan få lämna sin post som Generaldirektör för Tillväxtverket.

Sedan kan regeringen tillsätta en utredning om vi behöver Tillväxtverket överhuvudtaget.

De enda arbeten som verket tycks ha säkrat är serverings- och eventjobb vid de egna så kallade seminarierna.