Ungern behöver inte mindre demokrati

Ungerns premiärminister Viktor Orbán spelade en viktig roll i att frigöra Ungern från Sovjetunionen. Ödets sorgliga ironi verkar kräva att en ny generation växer upp för rädda Ungern från Orbán.

Viktor Orbán. Håller på att cementera sin roll som EU-s problembarn.

Viktor Orbán. Håller på att cementera sin roll som EU-s problembarn.

Foto: Szilard Koszticsak

Politik2014-07-31 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán gör allt för att cementera bilden av sig som EU:s främsta problembarn. I helgen talade han vid en tillställning i grannlandet Rumänien och förklarade då att ”liberala demokratiska stater kan inte behålla global konkurrenskraft”. Något han menade har visats av den globala finanskrisen.

Orbán sade uttryckligen att han inte tror att ”EU-medlemskapet hindrar oss från att bygga en illiberal ny stat på nationell grund”. Han listade vidare bland andra Ryssland, Kina och Turkiet som exempel på framgångsrika länder som ”inte är liberala och en del inte ens demokratier”.

Därmed inte undra på att oron i Europa för att demokratin i Ungen är hotad har ökat.

Till Orbáns försvar kan möjligen sägas att han i sitt tal försökte göra en distinktion mellan demokrati och liberalism. Han menade att Ungern ska fortsätta att respektera demokrati och frihet men avskaffa den centrala plats som individuella rättigheter har inom liberalismen. ”Ungern är inte bara en hög med individer.”

Det vore onekligen intressant att höra hur Orbán ser framför sig att individuella rättigheter ska sättas åt sidan utan att demokrati och frihet tar skada. Länderna han listade som förebilder ger knappast skäl till optimism.

Det här är dock inte Orbáns första påhitt i antidemokratisk riktning. Han har i bästa putinska anda försvårat för såväl internationella som lokala organisationer med intresse för mänskliga rättigheter att verka i landet. Ungern utvecklas också mer och mer åt ett oligarkvälde. Detta märks inte minst på mediesidan, där Orbáns vänner kontrollerar allt större delar. Oberoende medier finns, men de har fått det betydligt svårare under de nya presslagarna.

Innan Orbán spikar sin tes om demokrati och ekonomi skulle han må bra av att beakta att den ungerska ekonomin bara verkar gå sämre ju fler dumheter han tar sig för. Den ungerska ekonomin krymper och det är till viss del förståeligt att Orbán är beredd att vidta kraftiga åtgärder för att råda bot på detta. Men han har valt fel väg.

Det kan också vara värt att påminna att praktiskt taget alla infrastruktursatsningar i Ungern finansieras av liberala demokratier. Samtidigt har Ryssland en ekonomi stor som Italiens. Kina har allvarliga problem som börjar märkas i takt med att tillväxten avtar. Måhända behöver inga åtgärder vidtas mot Ungern, ekonomin kan vara nog för att få ungrarna att välja en annan väg.

Orbán spelade en viktig roll i att frigöra Ungern från Sovjetunionen. Ödets sorgliga ironi verkar kräva att en ny generation växer upp för rädda Ungern från Orbán.

Ledare