Det hette ursprungligen att EU:s nya vapendirektiv inte skulle drabba svenska vapenägare. Sedan kom regeringens implementeringsförslag som gick långt utöver vad direktivet faktiskt kräver. Kritiken har varit hård och den fortsätter när remissinstanserna sagt sitt.
Förslaget går längre än vad direktivet faktiskt kräver. Det görs för att försöka driva igenom restriktiva förändringar under falsk flagg. Det ska helt enkelt se ut som att det beror på EU och inte på regeringen. Direktivet i sig kräver inga stora förändringar alls, främst ett par förtydliganden till EU.
Advokatsamfundet poängterar för lagstiftaren att nya restriktioner för legalt innehavda vapen ska införas med återhållsamhet och är en av många instanser som kritiserar att förslaget går så mycket längre än nödvändigt.
Därutöver är förslaget dåligt genomfört och utformat, även med nuvarande regerings mått mätt. Förslagen är restriktiva men motiveras inte ordentligt. De är snabbt och slarvigt utformade vilket inte minst märks när delar som inte har definierats föreslås regleras, något som bland många andra Naturvårdsverket har pekat på.
Därutöver fattas vederbörliga konsekvensanalyser. Det är helt enkelt inte ett seriöst sätt att hantera allvarliga frågor som berör en stor del av befolkningen.
Fackförbundet Tull-Kust poängterar dessutom att det i själva verket är illegala vapen som är problemet, inte legala. Naturvårdsverket pekar på de ökade kostnaderna för administrationen som staten kommer att drabbas av samt problemen som förslaget orsakar för jägare, skyttar och handel.
Stockholms militära och polisiära skytteförening avstyrker bestämt förslaget. Omklassificeringen av halvautomatiska sportskyttevapen skulle omöjliggöra deltagande i internationella tävlingar i flera skyttegrenar då det inte längre skulle gå att resa med vapnen.
Försvarsmakten å sin sida upprepar sin kritik från 2015 och 2017 och förklarar att förslagen skulle innebära ”men för totalförsvaret”. Den nya kategoriseringen av halvautomatiska vapen påverkar civila skytteorganisationer med tillstånd för hel- och halvautomatiska vapen. Dessa organisationer är viktiga för såväl Försvaret som Polisen då de står för en stor del av utvecklingen och bibehållandet av kompetensen. Mycket av mängdträningen inom skytte även för militärer och poliser sker i skytteklubbarna. Det påpekas också att ändringarna skulle innebära stora kostnader för Försvaret men också för Hemvärnet.
Förslaget är dåligt förberett och utöver att öka kostnader och administration kommer det att innebära skada för alltifrån skytte och jakt till Sveriges försvarsförmåga.