Förbudet av snusexport till andra EU-länder kommer med största sannolikhet prövas av EU-domstolen efter att snustillverkaren Swedish Match dragit igång en juridisk process. Därmed ligger snusets framtida öde återigen i händerna på den union vars inskränkningar flera gånger drabbat produkten och Sveriges en miljon snusare.
När snuset förbjöds i EU 1992 var motiveringen bland annat hälsoskäl samt att det var en ny produkt på den inre marknaden. Det senare är uppenbart ett svepskäl eftersom snuset har nyttjats i norra Europa redan 150 år före den första cigaretten uppfanns. E-cigaretten, som uppfanns 2003, tillåts också sedan 2014 på den inre marknaden.
När frågan prövades 2004 blev domen att exportförbudet blev kvar. Sedan dess har dock saker förändrats. Dels har mer oberoende forskning om snusets hälsoeffekter kommit som talar i snusets favör i förhållande till många andra tobaks- och nikotinprodukter inom EU och dels öppnar EU:s tobaksdirektiv från 2014 för att fler ”nya” tobaksprodukter tillåts.
Den svenska snusnäringen ger ungefär 2 500 jobb i Sverige idag och snuset inbringar cirka 2,6 miljarder bara i punktskatteintäkter varje år. Sverige, som alltså är det enda EU land där snusförsäljning tillåts, har EU:s lägsta rökarantal. Näst lägst har Finland, där det finns en stor svart marknad för snus. Varje år dör cirka 12 000 svenskar av rökning samtidigt som det inte finns något dokumenterat dödsfall till följd av snus.
Om EU tar upp målet, vilket är troligt, så kommer samtliga EU-stater behöva avge en åsikt i frågan. Denna process kommer tvinga regeringen att visa huruvida de är beredda att ta strid för svenska intressen i EU och framför allt om de respekterar riksdagens beslut eller inte. Riksdagen har beslutat att regeringen ska arbeta för att häva exportförbudet, men hittills har regeringen och folkhälsominister Gabriel Wikström (S) enbart höjt kraven och försvårat för svenskt snus.
Den rödgröna regeringen har också i flera andra ärenden avslöjats med att ignorera de mandat de fått av riksdagen i EU-frågor. Senast gällde det Anders Ygeman (S) som i EU bidrar till att försvåra vapeninnehavet för Sveriges jägare och sportskyttar trots att riksdagen beslutat att dessa grupper skulle värnas från inskränkningar. Ett sådant beteende är oacceptabelt.
EU har genom åren ofta försökt begränsa möjligheten att tillverka och sälja snus. På senare tid handlar försöken exempelvis om att förbjuda smakämnen samt varumärkeslogotyper på dosorna. Att vi på nåder fortfarande får ha snuset kvar i Sverige beror på att tidigare regeringar försvarat det i unionens institutioner. Regeringen måste följa riksdagsbesluten och ta strid för de svenska intressena i EU. Det är den svenska regeringens plikt.