När Norrbottens läns landstingsfullmäktige imorgon sammanträder är huvudfrågan huruvida Norrbottningarna ska tvingas in i en storregion tillsammans med övriga norra rikshalvan. Trots att en tydlig majoritet av länets invånare är emot förslaget om storregioner så framhärdar Maria Stenberg (S) och andra ledande landstingspolitiker. Storregionerna ska drivas igenom till vilket pris som helst. Att 76 procent av norrbottningarna är emot spelar tydligen ingen roll.
Förutom att det är demokratiskt problematiskt att genomföra storregionreformen, då det sker mot folkets vilja samt att makten och resurserna skulle hamna längre från medborgarna, så skulle det också vara skadligt för vården i länet. Myndigheten Vårdanalys har liksom flera andra tunga institutioner avfärdat förslaget om storregioner. De påpekar att det inte finns något som talar för att större regioner skulle vara lösningen på problemen inom vården.
Vissa för också fram argumentet att man med större enheter och koncentrerad verksamhet skulle kunna komma närmare medborgarna. Förutom att argumentet faller på sin egen orimlighet så går det att se facit inom Polismyndigheten. Att föra polisen närmare medborgarna var argumentet när landets alla länspolismyndigheter nyligen slogs ihop till en enda myndighet. Föga förvånande har dock effekten blivit att närvaron försämrats på många håll.
Centraliseringen av sjukvården är tvärtom en av huvudorsakerna till de skenande kostnaderna och de allt längre vårdköerna. Sedan länge har den svenska sjukvården allt mer koncentrerats till ett antal storsjukhus i centralorterna. Öppenmottagningar och lasarett har bortprioriterats och lagts ned. Detta har lett till att patienterna ansamlats inom specialist- och sjukhusvården, trots att åkommorna i många fall snabbt och billigt kunnat behandlas i primärvården. Detta systemfel skapar större besvär för patienterna och försvårar för de som verkligen skulle behöva specialistvård. Det bidrar också till att landstingens budgetar rusar och att den svenska produktiviteten inom vården är sämre än i många andra länder.Sverige ligger i framkant gällande IT-användning och har fler läkare per invånare än de flesta andra länder. Därför borde svenska landsting kunna åstadkomma en effektivare vård. Om primärvården stärks kan en högre andel av vårdbesöken styras över från den dyra specialistsjukvården på sjukhusen till vårdcentralerna. Sedan millennieskiftet har dock utvecklingen gått åt andra hållet då antalet allmänläkare minskat, medan antalet specialister ökat.
Ska det bli ordning på vården i Norrbotten krävs ansvarstagande. Inte att problemen skickas vidare till en högre instans. Därför bör politikerna lyssna till allmänheten och avbryta förberedelserna för Stornorrlandsprojektet. För allas bästa.