Stoppa köttfusket!

Foto:

Politik2016-07-13 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Svenska konsumenter efterfrågar allt mer svenskt kött på grund av den låga antibiotikaanvändningen och det goda djurskyddet. Dessvärre ökar detta också incitamenten för att ljuga om köttets ursprung. Mängden falsk mat beräknas omsätta 400 miljarder kronor per år i världen och i vintras avslöjades att hundratals ton utländskt kött sålts som svenskmärkt i Sverige.

Nu håller dock branschen på att åtgärda detta. De svenska köttföretagen utvecklar en metod för att kunna avgöra om livsmedlet är svenskt genom att studera isotoper i köttets fett, vatten och protein.

En snabb lösning är angelägen om inte folk ska luras att köpa undermåligt kött. Staten har som vanligt inte lyckats leverera på området. Branschen har tidigare varit framgångsrik i att åstadkomma ursprungsmärkning och kan förhoppningsvis även se till att vi får en säker ursprungskontroll.

Ledare